Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gent

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio.
Gent
Stad in België
Vlag van Gent Wapen van Gent
(Details) (Details)
Gent
Gent
Geografie
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Arrondissement Gent
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
156,18 km² (2009)
36,69%
18,34%
44,97%
Coördinaten 51° 3' NB, 3° 42' OL
Bevolking (Bron: Statbel)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
243.366 (01/01/2010)
49,16%
50,84%
1.558 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0–17 jaar
18–64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2008)
18,87%
63,86%
17,27%
Buitenlanders 9,10% (01/01/2008)
Politiek en bestuur
Burgemeester Daniël Termont (sp.a)
Bestuur sp.a-Groen, Open Vld
Zetels
sp.a-Groen
N-VA
Open Vld
CD&V
Vlaams Belang
51
26
9
9
4
3
Economie
Gemiddeld inkomen 15.391 euro/inw. (2007)
Werkloosheidsgraad 11,02% (jan. 2009)
Overige informatie
Postcode
9000
9030
9031
9032
9040
9041
9042
9042
9042
9050
9050
9051
9051
9052
Deelgemeente
Gent
Mariakerke
Drongen
Wondelgem
Sint-Amandsberg
Oostakker
Desteldonk
Mendonk
Sint-Kruis-Winkel
Gentbrugge
Ledeberg
Afsnee
Sint-Denijs-Westrem
Zwijnaarde
Zonenummer 09
NIS-code 44021
Politiezone Gent
Website stad.gent
Portaal  Portaalicoon   België
Gent
rel=nofollow
rel=nofollow
Graslei bij de Gentse Feesten

Gent (Frans: Gand) is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en van het arrondissement Gent. Gent heeft een oppervlakte van 156,18 km² en telt ruim 259.000 (ingeschreven) inwoners (2017), waarmee het naar inwonertal de op één na grootste gemeente van België is, na Antwerpen. De stad is tevens de hoofdplaats van het kieskanton Gent en telt vijf gerechtelijke kantons.

Gent ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide Gent onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa. Ook de vlas- en linnennijverheid en het stapelrecht op graan dat Gent verwierf droegen aanzienlijk bij tot haar welvaart. Na een korte calvinistische periode kende de stad een zeker verval dat pas keerde tegen het einde van de 18e eeuw, toen de katoennijverheid Gent tot een van de eerste industriesteden van het Europese vasteland maakte. In het Hof ten Walle, het latere Prinsenhof, werd op 24 februari 1500 de latere keizer Karel V geboren. In de stad werden de Pacificatie van Gent (1576) en de Vrede van Gent (1814) ondertekend.

Gent wordt ook wel de Fiere Stede of de Arteveldestad genoemd. Wegens zijn ligging in een uitgestrekt gebied van bloemen- en plantenkwekerijen wordt Gent ook de Bloemenstad genoemd (zie Gentse Floraliën). De inwoners van Gent heten Gentenaars[1] en dragen de bijnaam Stroppen (Stroppendragers). In Gent spreekt men het Gents, een dialect dat behoorlijk sterk van de andere Oost-Vlaamse dialecten afwijkt.

De patroonheiligen van Gent zijn Sint-Lieven en Pharaïldis. Sint-Bavo is de patroonheilige van het bisdom Gent; naar hem zijn de voormalige Sint-Baafsabdij en de huidige Sint-Baafskathedraal vernoemd.

Geschiedenis

Zie geschiedenis van Gent voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Reeds in de Gallische (of Keltische) tijd waren er meerdere woonkernen in de streek. De naam Gent is niet toevallig afgeleid van het Keltische Ganda, wat monding betekent, in Gent: de Leie en de Schelde. Oudere theorieën, zoals deze van Tourneur, die de naam Gent verklaarde als "samenvloeiing", zijn echter onjuist gebleken. Deze rivieren stroomden en kronkelden in een gebied waar veel gronden periodiek onder water liepen (de meersen) en die dus niet ideaal waren voor landbouw maar beter geschikt voor schapenteelt. Gent zou eeuwenlang de belangrijkste stad van de Nederlanden zijn voor laken (gemaakt van wol), vlas (met in de 19e eeuw de grootste vlasfabriek van West-Europa) en katoen (de eerste geïndustrialiseerde stad van het vasteland).

Gent had vanaf de zevende eeuw twee grote abdijen (Sint-Baafs 625-650 en Sint-Pieters, na 650) die mee de stad hielpen vormen. Deze abdijen moeten rond 800 zo belangrijk geweest zijn dat Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, Einhard tot abt van beide abdijen benoemt. Einhard was de biograaf van Karel de Grote.

In 851-852 en tussen 879-883 verwoestten de Vikingen beide abdijen en vestigden zich zelfs lange tijd aan de Schelde. Toen de Vikingen uit het Scheldegebied waren weggetrokken en de regio weer veilig was, verschoof de economische activiteit van de Sint-Baafsabdij (Portus Ganda) naar een kern iets zuidelijker langs de Schelde, Portus Gandavum. Daar ontwikkelde zich een eerste middeleeuwse handelsnederzetting. Die oudste middeleeuwse stad was in Gent een gebied van 6 hectare binnen een omwalling die op de Schelde aansloot (langs de Borreputsteeg, Kalendeberg, Mageleinstraat, Regnessestraat (verdwenen- op het huidige Sint-Baafsplein) en Nederpolder vormde zich met de tijd aan de Schelde een haventje, rond de Sint-Janskerk (later Sint-Baafskathedraal)). In deze periode, aan het einde van de negende eeuw werd er tevens een castrum opgericht door Boudewijn II de Kale op de plaats van het huidige Gravensteen. Deze twee kernen groeiden geleidelijk naar elkaar toe in de loop van de 10de eeuw, langs de as Hoogpoort. Het economische centrum verschoof naar de Leie-oevers (Graslei/Korenlei en de Groentenmarkt).

Vanaf het jaar 1000 was Gent gedurende enkele eeuwen de grootste stad van de Nederlanden (tot rond 1550). Gent was bijvoorbeeld groter dan Keulen, de grootste stad van het Heilige Roomse Rijk in de middeleeuwen, en, na Parijs en Londen, de grootste stad van Noordwest-Europa. Keizer Karel zei van Gent "Je mettrai Paris dans mon Gant/-d" ("Ik zou Parijs in mijn handschoen/Gent steken"). In de 12de en 13de eeuw was het historisch centrum omsloten door een eerste verdedigingsgordel van natuurlijke en gegraven waterlopen, namelijk de Schelde, de Ottogracht, de Leie, de Houtlei en de Ketelvest. Het geheel werd door stadspoorten versterkt. In de 13e eeuw telde de stad zo'n vijftig- tot zestigduizend inwoners.[2][3][4]

Midden op de Vrijdagmarkt staat een standbeeld van Jacob van Artevelde die op het plein op 26 januari 1340 koning Eduard III van Engeland ontving. Vijf jaar later vermoordden wevers en volders elkaar op dit plein als voorspel voor de moord op Jacob van Artevelde, de wijze man van Gent. Zijn zoon, Filips van Artevelde, die de Gentenaars aanvoerde tegen het Franse leger onder leiding van Lodewijk II van Male en Karel VI van Frankrijk, sneuvelde in 1382 in de Slag bij Westrozebeke.

Gent was altijd een rebelse stad. De burgers vochten er honderden jaren tegen de vorsten om hun privileges of vrijheden te vrijwaren. In de zestiende eeuw speelde Gent een belangrijke rol in de opkomst van het calvinisme. Tussen 1577 en 1584 was er in Gent een calvinistische Gentse Republiek gevestigd. Toen werd ook de eerste Gentse (theologische) universiteit opgericht (in het Pand, vandaag gerestaureerd en eigendom van de Universiteit Gent). Na 1584 weken vele calvinisten uit naar Nederland.

Gent zou in de 17e en 18e eeuw weer de grootste stad van België worden en dat blijven tot de hongersnood van 1845-1848. Aan het eind van de 18e eeuw zou het als eerste stad van het vasteland industrialiseren, vooral door de invoering van de gemechaniseerde linnen- en katoennijverheid en onder meer nadat Lieven Bauwens een spinmachine, de "Mule Jenny", uit Engeland naar Gent smokkelde. Gent was van dan af een belangrijke industriële textielstad.

Gent zou wel varen onder de Franse en Nederlandse tijd (met onder andere de bouw van het Kanaal Gent-Terneuzen), omdat het met zijn textielindustrie grote markten kon bedienen. Na 1830 bleef een groot deel van de Gentse burgerij Oranjegezind, hoewel de meerderheid van de orangisten liefst Frans sprak. Na 1848 gingen de orangisten op in de Liberale Partij.

Gent is de stad waar de eerste moderne vakbonden van België het licht zagen, en waar de Belgische socialistische beweging ontstond. Edward Anseele, de leider van de Gentse socialisten, zou echter eerst in Luik verkozen worden als parlementslid.

Gent was gaststad van de Wereldtentoonstelling van 1913. De tentoonstelling zelf werd georganiseerd in het zuiden van de stad. De terreinen werden na de expo het Miljoenenkwartier. Met het oog op de tentoonstelling opende vlakbij - aan het nieuwe Maria-Hendrikaplein - het Station Gent-Sint-Pieters.

Geografie

Waterlopen

Zie Samenvloeiing van de Leie en de Schelde voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de 10e eeuw was Gent via een open verbinding verbonden met de Honte (de huidige Westerschelde), toen ook wel genaamd Heidezee. Deze liep via de waterloop "Le Torrent des Châtelains" (langs Kluizen en Ertvelde) en splitste zich in drieën. Twee vertakkingen kwamen bij Boekhoute en Assenede uit in de Braakman. De derde vertakking stond in verbinding met een oude arm van de rivier de Durme, die uitkwam in de Honte. Deze laatste kon als waterweg gebruikt worden voor de kleine scheepvaart.

In de 12e en 13e eeuw raakte Gent zijn verbinding met de Braakman kwijt als gevolg van verzanding, en later door de aanleg van de Landdijk of Graaf Jansdijk (1402). Wel werden er waterwegen aangelegd of verbeterd, die begonnen nabij Assenede en liepen naar Gent. Een ervan is de Schipgracht (pas laat in de 15e eeuw kreeg deze de naam Burgervaartstroom). De Schipgracht verbond Gent en Ertvelde met Meulestede, Langerbrugge, Kerkbrugge, Wippelgem en Kluizen. De andere is "De Waterganc". Deze liep van een buitenwijk van Assenede (het latere Zelzate) naar Rodenhuize. Hier was het voldoende om de oude Durme te kanaliseren.

Een belangrijke waterloop voor Gent was de Lieve. De Lieve werd gegraven tussen 1251 en 1269 en vormde de eerste kunstmatige waterverbinding tussen Gent en de Noordzee. Over 45 km liep ze van Damme, waar ze in het Zwin uitmondde, naar Gent, waar ze in de Leie stroomde ter hoogte van het Gravensteen.

In 1547 werd de Sassevaart gegraven om een verbinding te krijgen met de Honte. Deze verzandde later en in 1823 werd de Sassevaart weer uitgegraven en verlengd. Dit werd het huidige Kanaal Gent-Terneuzen.

Andere waterlopen zijn de Leie, het kanaal Gent-Brugge of Brugse Vaart, de Ringvaart en de Coupure.

Gent is deelnemer aan het project Water in Historic City Centres; men is in Gent aan het werk om de Nederschelde om de samenvloeiing van de Leie en de Schelde bij de Portus Ganda te herstellen.

Deelgemeenten

Sinds de fusies van 1965 en 1977 bestaat Gent uit de volgende deelgemeenten:

Naam Oppervlakte
(km²)
Bevolking
(2007)
Bevolkingsdichtheid
I Gent 46,30 112.831 2437
II Mariakerke 5,20 11.883 2285
III Drongen 27,43 12.218 445
IV Wondelgem 5,82 12.407 2130
V Sint-Amandsberg 5,99 23.143 3860
VI Oostakker 10,47 12.793 1220
VII Desteldonk 5,71 897 157
VIII Mendonk 6,29 243 39
IX Sint-Kruis-Winkel 11,79 1.169 99
X Ledeberg 1,09 8.454 7755
XI Gentbrugge 7,86 20.317 2585
XII Afsnee 3,95 1.445 365
XIII Sint-Denijs-Westrem 6,24 5.134 825
XIV Zwijnaarde 12,04 6.822 565

Bron: Gemeentelijk Structuurplan Gent

Buurgemeenten

De gemeente Gent grenst aan een groot aantal gemeenten en deelgemeenten:

Wijken

Centraal in Gent bevindt zich de historische en dichtbebouwde binnenstad. Rond deze binnenstad liggen 19e- en 20e-eeuwse arbeiderswijken. Net als het stadscentrum is deze stadsgordel meestal dichtbebouwd. Ten zuiden van de historische stadskern ligt de stationswijk uit het begin van de 20e eeuw. Daar nog eens rond ligt de stadsrand, die zich vooral heeft ontwikkeld langs de grote uitvalswegen waardoor uiteindelijk ook dorpskernen enkele kilometers buiten Gent worden opgeslorpt.

De stad Gent zelf heeft zijn grondgebied onderverdeeld in een 25-tal wijken. In het centrum komen deze vaak ongeveer overeen met historische wijken en buurten. Het grondgebied van de buitenste wijken komt enigszins overeen met de gelijknamige deelgemeenten.[5]

Naam Deelwijken, buurten en sectoren Oppervlakte
(km²)
Bevolking
(31/12/2008)
Binnenstad Brusselse Poort, Dierentuin, Gent-Centrum-Zuid, Kouter, Kuip, Nederkouter, Prinsenhof, Patershol, Sint-Jacobs, Sint-Pieters, Zuidpark 2,67 17.083
Sluizeken - Tolhuis - Ham Briel, Voormuide, Tolhuis, Ham 1,25 10.383
Macharius - Heirnis Sint-Macharius, Heirnis, Visserij 0,74 6.544
Brugse Poort - Rooigem Brugse Poort, Drongensesteenweg, Groendreef, Groene Vallei, Malem, Drongense Meersen 2,54 16.721
Watersportbaan - Ekkergem Bijloke, Blaarmeersen, Ekkergem, Neermeersen 3,68 7.035
Elisabethbegijnhof - Papegaai Begijnhofdries, Galgenberg, Pekelharing 0,94 7.217
Rabot - Blaisantvest Blaisantvest, Wondelgemstraat, Rabot, Rabot Station 0,86 9.231
Wondelgem Wondelgem Centrum, Westergem, Kouterken, Woestijnegoed-Molenhoek, Gavers, Houtjen, Kiekebossen, Lieve-Noord, Wissenhagestraat, Wondelgemse Meersen 9,22 13.709
Bloemekenswijk Rustoord, Oude Lieve, Van Beverenplein 1,67 8.746
Muide - Meulestede - Afrikalaan Afrikalaan, Meulestede, Muide, Muidebrug 1,51 5.729
Kanaaldorpen en -zone Darsen, Desteldonk, Langerbrugge (gebied grenzend aan Langerbrugge in Evergem), Mendonk, Pachtgoed, Port Arthur, Rieme (gebied grenzen aan Rieme in Evergem), Rodenhuize, Rostijne, Sint-Kruis-Winkel, Terdonk, Texaco, Vormingsstation-Oost, Zaffelare (gebied grenzend aan Zaffelare in Lochristi) 41,61 2.444
Oostakker Drie Zwaantjes, Goedlevenstraat, John Kennedylaan, Krijte, Lourdes, Mager Goed, Oostakker Centrum, Oostakkerveld, Schansakker, Voordestraat, Walput, Wittewalle 10,64 12.567
Dampoort Dampoort, Groot Begijnhof, Scheldeoord, Scheldestraat 1,46 11.411
Sint-Amandsberg Sint-Amandsberg Centrum, Sint-Baafskouter, Syngemkouter, Rozebroeken, Westveld, Oude Bareel, Achtendries, Sint-Bernadette 6,5 17.783
Moscou - Vogelhoek Vogelhoek, Arsenaal, Merelbeke Station 1,37 3.568
Gentbrugge Coninxdonk, Dries, Sportplein, Zwarte Fles 4,72 7.344
Oud Gentbrugge Gentbrugge Centrum, Trekweg, Flora, Keizerpark, L. Vanhouttebuurt 1,49 8.087
Ledeberg Ledeberg Centrum, Eindeke, Belle Vue, De Naeyerdreef, Keizerspark, Moscou 1,49 8.922
Zwijnaarde Zwijnaarde Centrum, Roosken, Hutsepot, Universiteit, 't Schaarken, Ter Linden, Zonneput, Koning Leopoldstraat, Zwijnaarde-Industrie, Maaltepark, Rijvissche, Paolalaan, Klosse, Hoedjen, Nieuwgoed, Puttenhove 12,18 6.970
Nieuw Gent - UZ Ottergemse Dries, Akademisch Ziekenhuis, Steenakker, Nieuw Gent, Sint-Alois, Groothandelsmarkt 4,15 7,991
Stationsbuurt Zuid Aaigem, De Smet - De Naeyer, Kauwplein, Over De Meersstraat, Rekencentrum, Sint-Pietersaalststraat 2,67 7.504
Stationsbuurt Noord Citadelpark, Ganzendries, Heuvelpoort, Patijntje, Station 2,19 11.493
Sint-Denijs-Westrem Sint-Denijs-Westrem Centrum, Drie Sleutels, Vierschaar, Rosdam, Maalte, Steenaarde, Bugten, Maria Middelares, Afsnee Centrum, Kouter, Goedinge 8,49 5.970
Mariakerke Beekstraat-Kouter, Brug Zuidoost, Brug Zuidwest, Kerkwijk, Kolegem, Lieve, Maeswal, Mariakerke Centrum, Steengoed, Valkenhuis, Vijfhoek 8,29 13.010
Drongen Assels, Baarle Dorp, Baarlevelde, Blauwpoort, Campagne, De Karper, De Roos, Drie Leien, Drongen-Industriepark, Drongen Dorp, Eikendreef, Gaverland, Halewijn, Heie, Heilig Huizeken, Helsendries, Hoogland, Keuzemeersen, Keuzestraat, Kraaiaarde, Lake, Luchteren, Mijlpaal, Noordhout, Oude Abdij, Oude Wee, Paradijskouter, Prinsenhof, Slindonk, Ter Rivieren, Varendries, Vierlinden, Wafelijzer 25,63 12.905

Demografie

Evolutie van het inwoneraantal

Gent verloor sinds 1977 (248.657 inw.) zeer veel inwoners aan de meer residentiële Gentse randgemeenten. Door een influx van migranten en door een succesvolle stadsvernieuwing stijgt het aantal inwoners opnieuw sinds 1999, toen er iets minder dan 224.000 inwoners waren.

Demografische ontwikkeling van de fusiegemeente

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

 • Bronnen:NIS, Opm:1806 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari

Politiek

Gent is de provinciehoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen en het Provinciehuis staat dan ook in Gent. Bij het station van Gent staat het Virginie Lovelinggebouw met daarin het Vlaams Administratief Centrum (VAC) van de Vlaamse overheid.

Structuur

De stad Gent ligt in het kieskanton Gent (dat hetzelfde is als het provinciedistrict Gent) in het kiesarrondissement Gent en de kieskring Oost-Vlaanderen.

Gent Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente
Administratief Niveau Europa colspan="2" | Vlag van België België Vlaanderen Oost-Vlaanderen Gent Gent
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur
Raad Europees Parlement Kamer van
Volksvertegenwoordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring Oost-Vlaanderen Gent Gent Gent Gent
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads-

2013-2018

Schepencollege

Functie en bevoegdheden Naam Partij
Burgemeester Daniël Termont sp.a
Eerste schepen
Haven, Economie en Ondernemen
Mathias De Clercq Open Vld
Schepen
Stadsontwikkeling, Wonen en Groenvoorziening
Tom Balthazar (2013-2017)
Sven Taeldeman (2017-heden)
sp.a
Schepen
Burgerzaken, Protocol en Burgerlijke Stand
Sofie Bracke Open Vld
Schepen
Armoedebestrijding, Werk en Seniorenbeleid, OCMW-voorzitter
Rudy Coddens sp.a
Schepen
Onderwijs, Opvoeding en Jeugd
Elke Decruynaere Groen
Schepen
Personeelszaken, Administratieve Vereenvoudiging en Facility Management
Martine De Regge sp.a
Schepen
Milieu, Klimaat en Noord-Zuid
Tine Heyse Groen
Schepen
Financiën, Feestelijkheden, Middenstand en Innovatie
Christophe Peeters Open Vld
Schepen
Cultuur en Toerisme
Annelies Storms sp.a
Schepen
Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport
Resul Tapmaz sp.a
Schepen
Openbare Werken en Mobiliteit
Filip Watteeuw Groen

Gemeenteraad

Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976

Op 1 januari 1977 ging de fusie van Gent met de voormalige gemeenten Afsnee, Drongen, Gentbrugge, Ledeberg, Mariakerke, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Wondelgem en Zwijnaarde van start.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1976 was de CVP de grootste partij met 33% van de geldig uitgebrachte stemmen; in 2006 was de CD&V teruggevallen tot de 4de plaats met 16%, in kartel met de N-VA. In 2012 haalde CD&V 9%; voormalig kartelpartner N-VA werd toen de tweede grootste partij, met ruim 17%. De SP groeide van 23% in 1976 naar 31,5% in 2006, in kartel met Spirit. In 2012 kwam sp.a samen met Groen op. Het kartel kreeg bijna 45,5% van de stemmen en kreeg daardoor de absolute meerderheid in het bestuur. De PVV had 24% in 1976, 21% in 2006 en 16,5% in 2012. Het Vlaams Belang bekwam in 2006 18% van de meetellende neergelegde stemmen (was 20% voor het Vlaams Blok in 2000), in 2012 zakte de partij weg tot 6,5%. Agalev steeg van 9% in 2000 tot 12% in 2006. De vroegere Volksunie was in 2000 tot 4% verschrompeld (was 14% in 1976).

Partij 11 oktober 1976

53 zetels

10 oktober 1982

51 zetels

9 oktober 1988

51 zetels

9 oktober 1994

51 zetels

8 oktober 2000

51 zetels

8 oktober 2006

51 zetels

14 oktober 2012

51 zetels

sp.a-Groen 26
SP/sp.a-spirit 13 15 16 13 14 17 (14+3)
PVV/VLD/VLD-Vivant/Open Vld 14 11 12 13 11 11 9
Vlaams Blok/Vlaams Belang 2 7 11 9 3
CVP/CD&V-N-VA 19 17 15 12 10 8 (7+1)
CD&V 4
VU/VU&ID/N-VA 7 7 3 1 1 kartel met CD&V 9
Agalev/Groen! 1 3 5 4 6 kartel met sp.a
 • De vet gedrukte getallen vormen de hieruit onderhandelde meerderheid.

De volgende verkiezing is op 14 oktober 2018. Er zal dan voor 53 zetels kunnen gekozen worden.

Bezienswaardigheden

Zie Lijst van onroerend erfgoed in Gent voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gent telt meer dan 9800 bestaande objecten die zijn aangemerkt als waardevol onroerend erfgoed. Een groot deel hiervan is beschermd erfgoed.

Historische binnenstad

De historische binnenstad van Gent is zeer bezienswaardig. Het stadssilhouet ervan wordt gedomineerd door 'de drie torens', ook wel de Gentse torenrij genoemd: de 95 meter hoge belforttoren, de Sint-Baafskathedraal (oorspronkelijk de Sint-Janskerk) met het wereldberoemde retabel Het Lam Gods van Jan van Eyck en de Sint-Niklaaskerk. De Boekentoren is binnen een universiteitsbibliotheek met ook studeerruimtes, en is een modernistisch gebouw ontworpen door Henry Van De Velde in de jaren 30. Ook het oorspronkelijke meubilair werd door hem ontworpen. De Boekentoren wordt door velen gezien als de vierde toren van Gent. In 2012 werd een nieuwe toren in Gent ingehuldigd, de Arteveldetoren te Sint-Denijs-Westrem. In maart 2017 ging de nieuwe stadsbibliotheek De Krook open, een gebouw met meerdere functies.

Gent is rijk aan een groot aantal civiele bouwwerken, zoals dat onder meer te zien valt aan de Graslei en de Korenlei met hun voorname gildehuizen en andere panden, waaronder het Oud Postkantoor. Een van de grootste en belangrijkste civiele monumenten in de binnenstad is het Gravensteen, een kasteel en grafelijke residentie uit de twaalfde eeuw met een nog vrijwel intact verdedigingssysteem. Het is de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Een ander gebouw met historische waarde is het Prinsenhof, waar in 1500 keizer Karel V geboren werd, die als keizer van het Heilige Roomse Rijk over het grootste Europese rijk sinds Karel de Grote regeerde. Het Sint-Jorishof is het oudste hotel van Europa.

Tegen het reeds genoemde belfort, dat dateert uit de veertiende eeuw en de status van UNESCO-Werelderfgoed heeft, aan bevindt zich de Lakenhal, in de middeleeuwen het centrum van de Gentse wol- en lakenhandel. Vlak bij het belfort en de lakenhal ligt het laatgotische stadhuis. Het Geeraard de Duivelsteen werd gebouwd in de dertiende eeuw, maar doorging door de jaren heen tal van veranderingen; vandaag de dag fungeert het als rijksarchief te Gent. De stadsopera, de Gentse Opera, is gevestigd in een neoclassicistisch pand uit de negentiende eeuw.

Van de oude stadsomwalling resteren nog het Rabot en de Peperbus. Voor de verdediging van hun stad beschikten de inwoners vanaf de zestiende eeuw tevens over de Dulle Griet, een imposant middeleeuws kanon van ruim vijf meter lang. Het bevindt zich tegenwoordig bij de Vrijdagmarkt, een van de oudste pleinen van de stad en, zoals de naam doet vermoeden, elke vrijdag het toneel van een markt. Andere noemenswaardige (voormalige) markten zijn de Oude vismijn, een van de oudste markten van de stad, en het Groot Vleeshuis, een middeleeuwse markthal.

Gent kent naast de civiele, ook veel religieuze bouwwerken. Behalve de eerder genoemde Sint-Baafskathedraal en Sint-Niklaaskerk bevinden zich in de stad nog twee andere middeleeuwse kerken: de Sint-Jacobskerk en de Sint-Michielskerk. Laatstgenoemde was in plannen uit de zeventiende eeuw voorzien van een ruim 130 meter hoge toren, maar om financiële redenen werd dat plan nooit werkelijkheid. De, vermoedelijk, oudste kerk van de stad bevindt zich echter niet in de historische kern, maar in de wijk Ekkergem: de Sint-Martinuskerk, voor het eerst vermeld in 941. Eveneens buiten het centrum staat de Sint-Annakerk, een negentiende-eeuwse kerk in Rundbogenstil.

Gent telt niet alleen kerken, maar ook nog een groot aantal andere religieuze bouwwerken. Zo zijn er de twee voormalige abdijen, beide gesticht in de zevende eeuw: de Sint-Pietersabdij en de Sint-Baafsabdij. Van de drie begijnhoven in de stad - het Oud Sint-Elisabethbegijnhof, het Nieuw Sint-Elisabethbegijnhof en het Begijnhof O-L-V Ter Hooie - zijn de twee laatstgenoemden onderdeel van de Werelderfgoedinschrijving Vlaamse begijnhoven. Het Pand, tot slot, is een voormalig dominicanenklooster uit de dertiende eeuw; tegenwoordig is het eigendom van de universiteit.

Begraafplaatsen

Gent telt enkele bijzondere begraafplaatsen. De Westerbegraafplaats ligt in het noordwesten van het stadscentrum op het grondgebied van deelgemeente Mariakerke. Net als Campo Santo in de deelgemeente Sint-Amandsberg wordt ze gekenmerkt door de aanwezigheid van monumentale graven, gewijd aan de rijke burgerij van Gent en een tuinarchitectuur die het tot een bezienswaardigheid maakt.

Natuur

Enkele parken in Gent en dan vooral het Citadelpark, kunnen ook tot de bezienswaardigheden van Gent worden gerekend. De parken spelen een belangrijke rol in de recreatie van de inwoners. In de uitgebreide lijst van parken in Gent vindt men onder andere het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen (210 hectare groot) en recreatiepark Blaarmeersen (100 hectare) terug.

Cultuur

Dialect

Zie Gents voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kunsten

Gent neemt in de Nederlandse literatuur een belangrijke plaats in. Gentse schrijvers, dichters en kroniekschrijvers waren onder andere Lucas d'Heere, Carel van Mander, Dathenus. Door het verval van Gent na de Hervorming (16de eeuw), raakte het Gentse literaire leven eeuwenlang op de achtergrond, maar na 1830 speelde Gent op letterkundig gebied weer een vooraanstaande rol met schrijvers als Jan Frans Willems, Julius Vuylsteke, Karel Ledeganck, Karel van de Woestijne, Richard Minne, Prudens van Duyse, Hippoliet Van Peene, Achilles Mussche, Maurice Roelants, de gezusters Virginie en Rosalie Loveling, Cyriel Buysse, Johan Daisne. Er waren ook auteurs die in het Frans schreven, zoals Maurice Maeterlinck (Nobelprijswinnaar), Charles Van Lerberghe, Georges Rodenbach en Suzanne Lilar. Onder de naoorlogse schrijvers bevinden zich Pjeroo Roobjee, Marc Sleen (striptekenaar en -schrijver) en enkelen die zich (meestal tijdens hun studententijd) in Gent zijn komen vestigen: Pol Hoste, Geertrui Daem en Herman Brusselmans. Als liedjesschrijver is Walter De Buck te vermelden.

In Gent is ook de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde gevestigd, in het David 't Kindt-herenhuis in de Koningstraat bij de Vlasmarkt.

Op het gebied van de schilderkunst zijn er voor Gent niet zoveel bekende namen te noemen als voor andere Vlaamse steden. In de middeleeuwen kennen we Hugo van der Goes, Jan van der Asselt en Justus van Gent. In de 19e eeuw waren het voornamelijk Philippe-Lambert Spruyt, Félix De Vigne, Joseph Paelinck en Pieter Van Hanselaere die bekendheid verwierven. De beroemde Latemse school was ook voor een groot deel uit Gentenaars samengesteld, van wie Gustaaf Van de Woestijne, Frits Van den Berghe, Robert Aerens, Gustaaf en Léon De Smet en ten slotte Albert Servaes de markantste zijn.

Bekende bouwmeesters waren David 't Kindt, Louis Roelandt, Louis Cloquet, Ferdinand Dierkens, Louis Minard,Jacob Gustaaf Semey, Victor Horta, Albert Van huffel, Geo Bontinck, Jan-Albert De Bondt, Oscar Van de Voorde en Valentin Vaerwyck.

Gent heeft op het vlak van de beeldhouwkunst een aantal talentvolle kunstenaars voortgebracht. Enkele belangrijke namen zijn George Minne, Geo Verbanck, Leon Sarteel, Domien Ingels, Emiel Poetou en Walter De Buck.

Op het vlak van theater zijn er het NTGent, Minardschouwburg en Capitole. Gent herbergt samen met Antwerpen de Vlaamse Opera. De concertzaal Handelsbeurs op de Kouter is een belangrijke zaal voor uitvoeringen van hedendaagse of klassieke muziek.

Musea

Voor de musea in Gent is er een speciale museumpas geldig. De meeste musea zijn op zondag tussen 10 en 13 uur gratis toegankelijk voor de Gentenaars.

Evenementen

Gent kent verscheidene grote evenementen. Het bekendst zijn de Gentse Feesten, een tiendaags straat-, muziek- en cultuurfestival in de Gentse binnenstad. Sinds eind jaren 60 zijn deze feesten uitgegroeid tot een van de grootste volksfeesten in Europa.

In Gent worden talrijke events georganiseerd, onder meer in Flanders Expo: de Jaarbeurs, de Lentebeurs, de horecabeurs, de Belgian Boat Show en vroeger talrijke concerten. Ook is Gent een van de locaties van het Festival van Vlaanderen, een muziekevenement dat verspreid over Vlaanderen plaatsvindt. Op filmgebied is er het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, waarbij de World Soundtrack Awards worden uitgereikt. Flikkendag is een opendeurdag van de Gentse politie, georganiseerd sinds 1998. Sinds het succes van de Vlaamse televisieserie Flikken werd het evenement rond dit programma georganiseerd en lokte na enige jaren ruim honderdduizend bezoekers. Aan het eind van het jaar wordt een kerstmarkt gehouden op het Sint-Baafsplein. Ook organiseert het Koninklijk Muziekverbond dan het Kerst-Koren-Festival, waarbij een groot aantal koren in de stad optreedt.

In 2011, tijdens het laatste weekend van januari, werd het eerste lichtfestival georganiseerd. Op verschillende locaties in de binnenstad worden verschillende artistieke werken met licht getoond of vormen historische gebouwen het decor voor een verrassend klank- en lichtspektakel. De stad kreeg 200.000 bezoekers gespreid over drie dagen. In 2012 kwam er een tweede editie die vier dagen duurde.[6] De stad besloot daarna het evenement pas om de drie jaar te organiseren.

De poëzieroute is een vaste wandeltocht langs 18 gedichten in de Gentse binnenstad. Eens in de vijf jaar vinden in het voorjaar De Floraliën, een tentoonstelling van bloemen en planten plaats.

Media

Gent op televisie en in de film

Topleveldomein

In 2014 kreeg de stad Gent haar eigen generiek topleveldomein voor websites, namelijk .gent.

Streekproducten

Religie en levensbeschouwing

Christendom

Gent is de hoofdstad van het gelijknamige bisdom Gent. De oorspronkelijke hoofdkerk van Sint-Jan werd door de kanunniken verlaten en sindsdien is de Sint-Baafskathedraal de kerk waar de katheder staat van de Gentse bisschop. Deze kerk is tevens de thuisbasis van het Sint-Baafskapittel. In deze stad bevinden zich tal van belangrijke kloosters zoals het hoofdhuis van de Zusters van Liefde. Belangrijke katholieke instituten zijn het Sint-Lucasinstituut, het voormalig ziekenhuis van de Bijloke en het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain. Een bekend bedevaartsoord is Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker.

Van 1577 tot 1584 kende Gent een calvinistisch stadsbestuur.[7] De protestantse kerk is sinds 1816 gevestigd in de door Koning Willem afgestane kapel (nu de Rabotkerk genoemd[8]) van het voormalige kapucijnenklooster (opgericht in 1632, maar op de kapel na gesloopt bij de realisatie van de urbanisatieplannen onder Frans bewind, waarbij de paters kapucijnen verdreven werden in 1796) gevestigd.[9] De kergemeenschap behoort tot de Gemeente Oost-Vlaanderen van het kerkdistrict Oost- en West-Vlaanderen van de Verenigde Protestantse Kerk in België.

Er zijn een achttal Nederlandstalige evangelische gemeenten in Gent. Zij zijn aangesloten bij de Evangelische Alliantie Vlaanderen.[10] Samen met de Protestantse gemeenten zijn zij bij de overheid vertegenwoordigd als ARPEE.

De anglicaanse gemeenschap van Gent komt samen in de Sint-Johanneskerk (St.John's church).[8] De eerste geloofshandelingen te Gent van de Anglicaanse Kerk vonden in 1743 plaats voor Engelse troepen. Tevens hebben zij een parochie op de Mission to seafarers. De oudste bronnen over de aanwezigheid van de Gentse anglicaanse gemeenschap gaan terug tot 1816.[11] Beide kerkgemeenschappen behoren tot het Aartsdekenaat Noordwest-Europa dat deel uitmaakt van het bisdom Europa van de Kerk van Engeland.

Het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel telt in Gent een parochie die bevoegd is voor de Grieks-orthodoxen gelegen in het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth aan Rabot. De parochie is opgedragen aan de apostel Andreas.[12] Aartspriester Ignace Peckstadt speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de parochie.[13]

Islam

De stad kent 9 moskeeën in Turkse traditie, 5 in Marokkaanse traditie en één in Pakistaanse traditie.[14] De oudste Turkse organisatie in Gent is het Turks Cultureel Centrum Gent, beter gekend als de Grote Moskee[15] (Büyük Cami). Deze werd opgericht in 1978 en behoort tot de Diyanet-strekking. Daarnaast zijn er nog twee andere Diyanetmoskeeën in Gent, met name in de Rietstraat (Selim Camii) en in Ledeberg (Yavuz Sultan Selim Camii). Tevens zijn er nog drie andere Turkse moskeeën in Gent opgericht uit oppositie tegen het Diyanet, onder meer de Tevhid Cami-moskee, beter bekend als de Milli Görüş-moskee.[16] De 'Ih-Vak'-moskee staat dan weer bekend als soefi-moskee en ten slotte is er de Aksemsettin Talebe Yurdu in de buurt van de Sleepstraat.

De oudste moskeevereniging in Maghrebijnse traditie is die van de Grote moskee, Al-Fath (Brugse Poort), tevens een van de oudste in België. Andere moskeeën in Marokkaanse traditie zijn onder meer de Masjid Okba Ibn Nafi-moskee (Dampoort) en de El-Markaz et-Tarbawi-moskee (Brugse Poort).

13,7% van de Gentse bevolking is moslim.[17]

Sikhisme

De sikh-gemeenschap heeft sinds mei 2015 een eigen tempel in de stad.[18] De gemeenschap bestaat uit een 125-tal families.[19] De Gurdwara Mata Sahib Kaur is gelegen in de Kortrijksepoortstraat[20]. De sikhgemeenschap is aanwezig sinds Eerste Wereldoorlog, toen er veel sikhs in België vochten. De grootste groep kwam echter na de opstand van Sukhdev Singh Jalwehra in 1985, en de bestorming van de Harmandir Sahib (beter bekend als de Gouden Tempel) van Amritsar door Indische troepen.

Boeddhisme

In 1996 werd het boeddhistisch centrum Triratna Gent geopend, een beweging opgericht door Sangharakshita. Triratna betekent de Drie Juwelen (Boeddha, Dharma, Sangha).[21]

Atheïsme

Het Geuzenhuis coördineert, bundelt en huisvest de Gentse vrijzinnige verenigingen. Onder meer de ontmoetingsplaats De Geus van Gent is er gelegen, alsook de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging Gent en het Vermeylenfonds.[22] De organisatie is aangesloten bij de Unie Vrijzinnige Verenigingen van DeMens.nu.[23]

Tevens bevindt het hoofdkwartier van het Willemsfonds zich sinds 1868 in het Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt. De organisatie heeft steeds een grote band gehad met Gent. Zo waren 31 van de 38 stichters Gentse personen, waaronder de eerste voorzitter, Jules de Saint-Genois: hij stichtte de vereniging in 1851. Gentenaren Ferdinand Augustijn Snellaert, Prudens Van Duyse en Julius Vuylsteke werden vanaf 1855 de opeenvolgende voorzitters. Deze laatste ging vanaf 1862 een antiklerikale lijn volgen waardoor meer gematigde leden zoals kanunnik Jan Baptist David (1801-1866) het Willemsfonds verlieten.

Eveneens op de Vrijdagsmarkt bevindt zich het socialistische bolwerk met de Bond Moyson en Ons Huis, waar respectievelijk de Socialistische Mutualiteiten en het ABVV zijn gevestigd. Oorspronkelijk huisvestte de Bond Moyson allerlei winkels van de Coöperatieve Maatschappij Vooruit. In die tijd stond het gebouw bekend onder de naam Groote Magazijnen. In Ons Huis werden de studie-, vergader- en ontspanningsactiviteiten georganiseerd. Op de benedenverdieping was er lange tijd een café, boven waren (zijn) er vergaderzalen, een bibliotheek en een feestzaal waar ook theatervoorstellingen werden georganiseerd. In de jaren 30 werd een bijkomende vleugel aangebouwd met verbinding naar de Meerseniersstraat.

Vervoer

Gent ligt ten noorden van het knooppunt of de verkeerswisselaar van de Europese wegen E40 en E17, het klaverblad van Zwijnaarde. De beide afritten voor Gent, die voor het centrum en die voor het zuiden van de stad (= "afrit 9") liggen op de E17. Gent is daarmee vlot bereikbaar enerzijds vanaf de as Oostende / BruggeBrussel (E40) en anderzijds vanaf de as AntwerpenKortrijk / Rijsel (E17). Er zijn twee ringwegen: de R40, de zogenaamde kleine ring rond het centrum van de stad, en de R4, die verder buiten de stad om loopt en de deelgemeenten vlotter bereikbaar maakt.

Een groot deel van de Gentse binnenstad is autovrij. De eerste autovrije straten waren de Donkersteeg (1976), en de Langemunt (1982).[24] In 1996 werd het autovrij gedeelte wordt sterk uitgebreid met het zogenaamde Mobiliteitsplan. Sinds dit plan wordt het stadsverkeer via een parkeerroute naar ondergrondse parkeergarages geleid. De bovengrondse parkeerplaatsen werden langzaam afgebouwd. In 2016 - 2017 is het begrip mobiliteitsplan is behouden, maar valt zij uiteen in een parkeerplan en een circulatieplan. Het parkeerplan heeft als voornaamste drie kenmerken dat er geen enkele blauwe zone meer was overgebleven, dat er nieuwe betaalpalen waren geplaatst met een betaalregime in 4 kleuren (rood, oranje, geel, groen)[25] en dat de automobilist voortaan zijn nummerplaat moet intikken. De hoofdkenmerken van dit circulatieplan zijn dat de voetgangerszone fel uitgebreid is en dat de binnenstad verdeeld is in zeven van elkaar gescheiden sectoren (= zes sectoren en het centrum): doorgaand verkeer is onmogelijk en de automobilist wordt telkens naar de stadsring (R40) geleid als hij van sector wil veranderen.[26]

Station Gent-Sint-Pieters is een van de drukste treinstations in België. Daarnaast zijn er in Gent enkele kleinere stations: Station Gent-Dampoort, Station Gentbrugge, Station Drongen en Station Wondelgem. Het eerste station in de stad was het Zuidstation, dat werd geopend in 1837. Dit station op 'het Zuid' werd omstreeks 1930 gesloopt.

De Lijn exploiteert naast een busnetwerk drie Gentse tramlijnen. Op bepaalde dagen pendelt de 'Elektroboot' tussen het Zuid en het stadscentrum.

Onderwijs

Gent is een belangrijke onderwijsstad in België, met onder meer de Universiteit Gent (± 41.000 studenten), de Arteveldehogeschool (± 14.000), de Hogeschool Gent (± 13.500), Odisee (± 2.000) en het LUCA School of Arts (± 1.400). In totaal studeren er dus zo'n 70.000 studenten in Gent.

Het Universitair Ziekenhuis Gent vervult een belangrijke streekfunctie die zich zelfs uitstrekt tot ver over de landsgrens, aangezien voor inwoners van het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen Gent dichterbij is dan het Academisch ziekenhuis in Rotterdam.

Deeltijds kunstonderwijs

In Gent bevinden zich de volgende scholen voor deeltijds kunstonderwijs: (Podiumkunsten)

Hoger kunstonderwijs

In Gent bevindt zich het Koninklijk Conservatorium van Gent.


Sociale kaart

Ziekenhuizen

Sport

Verenigingen

 • Hockey
  • Gantoise
  • Indiana
  • Juventus
  • Leopard

Evenementen

Bekende Stroppen/Gentenaars

Zie Lijst van bekende Gentenaars voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Stedenbanden

Gent heeft zeven zustersteden:[27]

In het kader van de gemeentelijke internationale (ontwikkelings)samenwerking heeft Gent eveneens een 'stedenband' met de volgende stad:

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º VRT-Taalnet
 2. º Beknopte geschiedenis van een koppige stad. Visitgent.be.
 3. º Gids voor Vlaanderen, p.402, Uitgeverij Lannoo, 2007
 4. º Heins, A.A propos du mot de Charles-Quint : « Je mettrai Paris dans mon Gand », uit "Bulletijn der Maatschappij van Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent", p.50 e.v., 1909
 5. º Wijken op website Stad Gent
 6. º website Lichtfestival Gent
 7. º Historisch Café - Over de protestanten in Gent, vroeger en nu; Uit in Gent; 3 april 2016
 8. 8,0 8,1 Holy Corner; Elisabeth Begijnhof
 9. º De protestantse kerk; Stad Gent
 10. º http://www.alliantie.org/adressengids/kerken Adressengids; EAV
 11. º history; Saint Johns, Anglicaanse kerk Gent
 12. º Orthodoxe Parochie van de H. Apostel Andreas; Oecumenisch patriarchaat aartsbisdom van België
 13. º Bezoek aan de orthodoxe kerk van Gent; Davidsfonds Zwijnaarde; november 2010
 14. º Lijst van Moskeeën van Vlaanderen; Executief van de Moslims van België
 15. º Vereniging in de Kijker: Grote Moskee Kazemattenstraat; FZOVL; mei 2009
 16. º Moskee en godsdienstbeleving: Leven als moslim in een Lekenstaat; Meryem Kanmaz; 2002
 17. º De Standaard. "Waar wonen de Belgische moslims?", 18 maart 2016.
 18. º Kleurrijke opening Sikh-tempel in Gent; Het Laatste Nieuws; 2 mei 2015
 19. º Sikhs in Gent vieren verjaardag van hun geloof; deredactie.be; 2 mei 2015
 20. º IN BEELD. Sikhs vieren nieuwe tempel met optocht in Gent; De Standaard; 2 mei 2015
 21. º Wat is Triratna; Triratna Boeddhistisch centrum Gent
 22. º Geuzenhuis nieuws; Geuzenhuis
 23. º Lijst Vrijzinnige ontmoetingscentra; DeMens.nu
 24. º Langemunt is kwarteeuw autovrij (standaard.be)
 25. º Parkeren op straat
 26. º Tweevoudig mobiliteitsplan: parkeerplan en circulatieplan 2016-2017
 27. º Gent van A tot Z: Zustersteden.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
51°3′14″N, 03°42′18″E
 
rel=nofollow