Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Crabbelaer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Crabbelaer is een Belgisch bier van hoge gisting.

Geschiedenis

Crabbelaer is een zeer oude biersoort. In de 16e en 17e eeuw was ze zeer populair in Gent.[1] In de eerste helft van de 16e eeuw was Crabbelaer zelfs het meest verkochte bier. Op het hoogtepunt werd er tot 40.000 ton per jaar van geproduceerd. Een ton was ongeveer 147,6 liter, wat de jaarproductie op het toppunt op ongeveer 6 miljoen liter brengt. Aanvankelijk werden er slechts twee biersoorten gemaakt te Gent: klein bier en dubbel bier. Deze laatste werd Crabbelaer genoemd. Het was dus een iets zwaarder bier dan het gewone. Korte tijd later kwamen daar enkele en dubbele Clauwaert en Dusselaer bij en waren er dus vijf soorten. Crabbelaer werd gebrouwen door verschillende brouwers - op het hoogtepunt zelfs meer dan 50.

Het huidige bier

Crabbelaer wordt sinds 2013 terug gebrouwen door Brouwerij De Graal voor Brouwerij De 6 Helmen in de Brugse Poort, een volkswijk in Gent. Het huidige bier draagt enkel de naam van het vroegere, maar vertoont er verder geen overeenkomsten mee. Het is een bier van hoge gisting, geïnspireerd op de saisonbieren en bevat enkel de 4 basisingrediënten mout (3 moutsoorten), water, gist en 2 hopvariëteiten. Het is een blond licht troebel bier, type saison, met een alcoholpercentage van 6,5% en een behoorlijke bitterheid (35 EBU). Verder kenmerkt Crabbelaer zich door de hoge schuimkraag en de lichte pareling. De troebelheid kan beïnvloed worden naargelang de gezonken gist al dan niet mee in het glas wordt geschonken.

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º P. De Commer: De brouwindustrie te Gent, 1505-1622. Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, 1983, 7, 113-171.
rel=nofollow
rel=nofollow