Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde is een museum in de Belgische stad Gent, gesticht op 1 oktober 1991.

Het museum is ondergebracht in de voormalige kloostercellen van de middenvleugel van het gerestaureerde dominicanenklooster Het Pand, anno 2009 het Cultureel Centrum van de Universiteit Gent.

Het museum stelt toestellen en instrumenten tentoon uit de wereld van de geneeskunde.

De verzameling toont instrumenten en voorwerpen in ruim veertig vitrines - gebruikt in volgende deelspecialismen:

Verder vindt men er boeken, schilderijen en beelden. De collectie is zowel afkomstig uit privaat bezit als uit die van de Universiteit Gent. Een verzameling die werd aangelegd via een fonds geschonken door koning Willem I van Nederland in 1817 is hier ook ondergebracht.

De bibliotheek is ondergebracht in de biomedische bibliotheek van het UZ Gent.

De Stichting Jan Palfyn was de initiatiefnemer. Ze ontleent haar naam aan Jan Palfijn, de Vlaamse verloskundige. Zijn naam is nauw verbonden aan de door hem ontworpen verlostang die hij in 1723 in de openbaarheid brengt en waarvan een kopie in het museum wordt getoond.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Museum voor de Geschiedenis der Geneeskunde, brochure uit 1995 van de Stichting Jan Palfijn
Edge-firefox.png 51°3′10″N, 3°43′12″E