Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Socialistische Mutualiteiten

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Socialistische Mutualiteiten (Frans: Mutualité Socialiste), officieel het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM) of de Union Nationale des Mutualités Socialistes (UNMS), zijn Belgische ziekteverzekeringsfondsen met een gemeenschappelijke hoofdzetel in Brussel. Het NVSM is de landsbond van elf regionale ziekenfondsen. Hiervan zijn er zes gevestigd in Wallonië, vier in Vlaanderen en een in Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Samen tellen zij bijna drie miljoen leden.

Geschiedenis

Zie ook: Geschiedenis van de sociale zekerheid in België

In de eerste helft van de 19de eeuw werden de eerste ziekenfondsen in België opgericht onder de naam Maatschappijen van Onderlinge Bijstand (Frans: Sociétés de Secours Mutuels). Deze mutualiteiten waren lokaal, kleinschalig en veelal georganiseerd binnen één beroepsgroep. De eerste wet omtrent deze maatschappijen van onderlinge bijstand dateert uit 1851; de doorbraak kwam er echter pas met de wet van 1894. Deze maakte het immers mogelijk voor de ziekenfondsen om zich te verenigen in federaties. De eerste socialistische mutualiteit was La Solidarité te Fayt-lez-Manage in 1869. De eerste regionale federaties waren die van Gent (1886) en La Hestre (1891). In 1913 verenigden de socialistische mutualiteiten zich tot het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM).

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd de aansluiting bij een ziekenfonds verplicht gesteld voor alle werknemers in de privésector. In 1963 verplichtte de wetgever ook de aansluiting van zelfstandig ondernemers en nog later van de hele bevolking. Hierdoor groeide het NVSM al snel uit tot het op één na grootste ziekenfonds in het Rijk en de natuurlijke vertegenwoordiger van haar leden op het vlak van het ziekteverzekerings- en gezondheidsbeleid.

De ziekenfondswet van 6 augustus 1990 maakte het mogelijk de ziekenfondsen op het vlak van gezondheid te herdefiniëren, daarnaast schreef de wet ook de installatie van een democratischer beheerssysteem voor, stelde hij moderne procedures ter financiële controle in en maakte hij het mogelijk dat de ziekenfondsen hun aangesloten leden verdedigden in rechtszaken.

De klemtoon, na twee eeuwen sociale zekerheid, is heden ten dage komen te liggen op het aanbieden van een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg en deze te handhaven voor alle burgers.

Ziekenfondsen

De landsbond overkoepelt elf regionale ziekenfondsen, waarvan de meeste samenvallen met provinciegrenzen. Hoewel de Vlaamse, Brusselse en Waalse ziekenfondsen formeel bij dezelfde landsbond zijn aangesloten, functioneren de Vlaamse en Waalse zijde grotendeels autonoom van elkaar. Aan Nederlandstalige zijde overkoepelt het NVSM Bond Moyson West-Vlaanderen, Bond Moyson Oost-Vlaanderen, De VoorZorg Antwerpen en De Voorzorg Limburg. Aan Franstalige zijde overkoepelt de UNMS de federaties van Waals-Brabant, Namen, Luik, Luxemburg en de twee Henegouwse federaties. De Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant (FSMB) is actief in Brussel en Vlaams-Brabant en heeft een tweetalige werking die grotendeels los staat van de Waalse en Vlaamse werkingen.

Verwante organisaties

Trivia

In 2009 wordt aan hen de Wablieft-prijs voor klare taal toegekend omdat ze bij briefwisseling naar hun klanten toe begrijpelijke taal gebruiken zonder vakjargon. (Deze prijs moeten zij delen met de Christelijke Mutualiteit.)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow