Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Apostel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Apostel (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Apostel.
Christendom
(symbool van het christendom.)
..Pijlers
..Christelijke feesten
..Geschiedenis en tradities
..Onderwerpen
..Belangrijke personen

Een apostel is iemand die een boodschap overbrengt, uit naam van een ander die hem heeft gestuurd. De term wordt vooral gebruikt in de Bijbelse betekenis, voor iemand die gezonden is door Jezus om het evangelie te verspreiden. Jezus zelf wordt (één keer) een "apostel ... van het geloof dat wij belijden" genoemd (Hebreeën 3:1).

Oorspronkelijke apostelen van Jezus

De oorspronkelijke apostelen waren, in de christelijke traditie, elf van de twaalf discipelen van Jezus. Er was ook nog een twaalfde discipel, Judas Iskariot maar deze beroofde zichzelf van het leven voordat het apostelschap werd ingevoerd; hij werd opgevolgd door Mattias die wel tot de apostelen wordt gerekend. Twaalf was een symbolisch getal.

De betreffende elf apostelen/discipelen hadden tijdens de laatste jaren van Jezus' leven op aarde tot de binnenste kring van zijn aanhangers behoord. Na Jezus' verscheiden op aarde begonnen zij met het verspreiden van het evangelie in Judea, Syrië, Klein-Azië en Zuid-Europa (inclusief Rome).

De apostelen waren (in alfabetische volgorde):

  1. Andreas (broer van Simon Petrus)
  2. Bartolomeüs
  3. Filippus
  4. Jakobus (zoon van Alfeüs)
  5. Jakobus de Meerdere (bijgenaamd Boanerges, zoon van Zebedeüs)
  6. Johannes (bijgenaamd Boanerges, zoon van Zebedeüs)
  7. Judas Taddeüs (ook wel Judas Lebbeüs genoemd, broer van Jakobus de Mindere)
  8. Matteüs (ook wel Levi genoemd)
  9. Mattias (nam na de hemelvaart de plaats in van Judas Iskariot)
  10. Simon Petrus (Petrus is een vertaling van zijn bijnaam Kefas)
  11. Simon (met vaak als toevoeging "de Zeloot" of "de IJveraar")
  12. Thomas
  • Ook Paulus wordt een apostel genoemd, hoewel hij Jezus niet tijdens diens leven op aarde heeft ontmoet, maar volgens eigen zeggen later op een bovennatuurlijke wijze en daardoor een aanhanger van zijn leer werd. Hij wordt vaak als 13de apostel gerekend.

De apostelen en de apostolische opvolging in de christelijke Kerk

De Rooms-Katholieke en de Orthodoxe Kerk noemen zich een apostolische kerk. Deze benaming is gebaseerd op het primaatschap van Petrus, volgens welk leerstuk Petrus, de eerste der apostelen (Principes Apostolorum) door Jezus het gezag over zijn Kerk is gegeven. Volgens de leer van de apostolische successie in de Katholieke Kerk is het gezag van Petrus overgedragen aan de pausen en dat van de overige apostelen aan de bisschoppen.

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Apostles op Wikimedia Commons.

rel=nofollow