Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Terdonk (Gent)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Terdonk
Plaats in België Vlag van België
Terdonk (Gent)
Terdonk (Gent)
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Coördinaten 51°008′N 3°046′E
Detailkaart
Terdonk (Gent)
Terdonk (Gent)
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Terdonk is een plaats en voormalig gehucht langs het kanaal Gent-Terneuzen, tegenwoordig in de Belgische stad Gent gelegen. In Terdonk bevindt zich een veerdienst over het kanaal.

Geschiedenis

Terdonk behoorde lang tot de gemeente Kluizen en lag net ten oosten van het dorp Doornzele, op de weg naar Sint-Kruis-Winkel.

Door de aanleg van het kanaal Gent-Terneuzen werd begin 19e eeuw Terdonk doorsneden. De Atlas der Buurtwegen uit de helft van die eeuw toont het gehucht als "Terdonck", "Terdonk" en "Terdonckt". In 1865 doorsneed ook de spoorlijn Gent-Terneuzen het gebied.

De plaats bleef landelijk tot in de 20e eeuw. In de eerste helft van de eeuw werd hier nog de Regatta van Terdonk gehouden. De groeiende haven van Gent zou de plaats echter grotendeels opslorpen. Een deel van het grondgebied werd in 1927 bij Gent gevoegd. Met het oog op de aanleg van het Kluizendok verhuisde eind 1964 nog een stuk grondgebied naar Gent. Het gehucht verdween in de loop van de eeuw helemaal door de verbreding en rechttrekking van het kanaal en de uitbreidende industrie. In 1970 kwam hier ten oosten van het kanaal het Rodenhuizedok, genoemd naar het vroegere plaats Rodenhuize, iets verder zuidwaarts. Aan de westelijke kanaaloever komt tegenwoordig nog bewoning voor, aansluitend op de bebouwde kern van Doornzele.

Edge-firefox.png 51°08′52″N, 03°46′57″E