Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ledeberg (Gent)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Ledeberg
Deelgemeente in België Vlag van België
Ledeberg (Gent)
Ledeberg (Gent)
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Fusie 1977
Coördinaten 51°002′N 3°044′E
Algemeen
Oppervlakte 1,09 km²
Inwoners (31/12/2007) 8.454 (7756 inw/km²)
Mannen 49,57 %
Vrouwen 50,42 %
Overig
Postcode 9050
NIS-code 44021(G)
Oude NIS-code 44032
Detailkaart
Ledeberg (Gent)
Ledeberg (Gent)
Portaal  Portaalicoon   België
rel=nofollow

Ledeberg is een deelgemeente van de Belgische stad Gent. De deelgemeente ligt net ten zuidoosten van het stadscentrum van Gent en telde einde 2007 8.454 inwoners. Met een oppervlakte van 1,09 km² is Ledeberg de kleinste, maar ook de dichtst bevolkte Gentse deelgemeente. Het gelijknamige dienstencentrum, dat ook een deel van de deelgemeente Gentbrugge bevat, had toen bijna 14.000 inwoners.

Ledeberg was lang een industriële gemeente gelegen aan de Schelde. De talrijke beluiken die nog altijd terug te vinden zijn, getuigen hiervan.

Geschiedenis

Ledeberg werd voor het eerst vermeld in 964 als Leithaberga wat zoveel betekent als berg aan de waterloop.

Ledeberg, voorheen een heerlijkheid van de Sint-Pietersabdij, werd tijdens de Franse bezetting in 1801 een zelfstandige gemeente. Ledeberg was op dat moment een van de snelst uitbreidende voorsteden van Gent, dankzij de bevolkingstoename en de industrialisatie.

Naar het voorbeeld van de grote Gentse vlasspinnerijen werd tussen 1860 en 1870 een drietal vlasspinnerijen opgericht. Twee katoenfabrieken werden in dezelfde periode gebouwd. Omstreeks 1865 werd een steenbakkerij gebouwd, en uiteindelijk verschenen voor het einde van de 19e eeuw aan de Schelde enkele scheepsbouwwerven.

Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw breidde de textielindustrie steeds verder uit. Toen de zware industrie echter uit het gebied weg begon te trekken verloren steeds meer mensen hun werk. Veel mensen trokken weg.

Politiek

Burgemeesters

Hoofdartikel.png Zie lijst van Burgemeesters van Ledeberg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ledeberg had tot de gemeentelijke fusie van 1977 een eigen gemeentebestuur en burgemeester. De laatste burgemeester was Antoine Dhooghe.

Bekende Ledebergenaars

Externe links

Edge-firefox.png 51°2′8″N, 3°44′32″E