Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Filip Watteeuw

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Filip Jozef Watteeuw (Moorslede, 10 september 1962) is een Belgisch politicus en lid van Groen.

Levensloop

Jeugd

Filip Watteeuw werd geboren in het West-Vlaamse Moorslede als derde kind van Marc Watteeuw en Jeanne Durnez. Hij studeerde aan het Klein Seminarie in Roeselare. Hij werd Master in de Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vooraf behaalde hij al een Bachelor in de Toegepaste Psychologie (IPSOC) en een Master in de Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent.

Professionele carrière

Voor hij voltijds met politiek bezig was, was hij personeelsverantwoordelijke in het Elisabethziekenhuis te Sijsele en lector aan de Arteveldehogeschool te Gent, een functie die hij uitoefende tot juni 2009. Hij was medeoprichter van de Agalev-afdeling te Moorslede en nam er in 1988 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij verhuisde in 1990 naar Gent en werd in 1995 partijsecretaris van Agalev Gent. Hij was één van de drijvende krachten achter de volksraadpleging over de Belfortparking.

In 1998 volgde hij Dirk Holemans op als politiek secretaris van Agalev Gent. Hij was voor het eerst gemeenteraadslid in 2000. Hij werd voorzitter van de Gentse Groen!-fractie in maart 2002 en bleef dat tot hij in september 2009 de functie doorgaf aan Elke Decruynaere. Bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2009 trok hij de Oost-Vlaamse lijst. Hij werd verkozen en werd voorzitter van de Groen!-fractie in het Vlaams Parlement. In 2010 was hij lijstduwer in Oost-Vlaanderen voor de federale verkiezingen.

Voor de Gentse gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 stond Watteeuw op de voorlaatste plaats van de kartellijst sp.a-Groen. Hij werd er met 3270 voorkeurstemmen verkozen en is sinds 2013 schepen van Openbare Werken en Mobiliteit in het nieuwe stadsbestuur. Omdat het cumuleren van een schepen- en een parlementair ambt bij Groen niet toegestaan is, legde Watteeuw zijn ambt als Vlaams Parlementslid neer. In november 2012 werd hij als fractieleider al vervangen door Elisabeth Meuleman.[2][3] Björn Rzoska volgde hem begin 2013 op als parlementariër.

Filip Watteeuw introduceerde in 2017 als schepen van Mobiliteit een nieuw, controversieel mobiliteitsplan voor Gent.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties