Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Veli Yüksel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Veli Yüksel (Emirdag, 30 maart 1971) is een Belgisch politicus, eerst voor CD&V en daarna voor Open Vld.

Levensloop

Veli Yüksel, afkomstig uit Turkije, woont sinds zijn tweede levensjaar in Gent. Hij studeerde Politieke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Gent. Nadat hij afstudeerde als licentiaat in 1995, behaalde hij nog een master Europees recht aan dezelfde universiteit.

In 1995 begon hij als redactiemedewerker bij de nieuwsdienst van de openbare omroep VRT. Later ging Yüksel als fulltime journalist aan de slag voor Het Journaal en Terzake.

Na 13 jaar in de journalistiek, maakte Yüksel in 2009 de overstap naar de politiek. Hij sloot zich aan bij de CD&V. Tijdens de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd hij verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen. Als Vlaams Parlementslid legde Yüksel zich vooral toe op de thema’s media en stedenbeleid. Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot mei 2014.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 werd Yüksel verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V in Gent. Hij werd tevens voorzitter van de CD&V-fractie in de gemeenteraad van de stad Gent. Hij hield zich in de stad bezig met thema’s als wonen, mobiliteit, het havenbedrijf en de verdere ontwikkeling van Gent als stad van de toekomst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 werd hij herverkozen als Gents gemeenteraadslid.

Bij de federale verkiezingen in 2014 stond Yüksel op de vierde plaats op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. Hij werd verkozen met 16.635 voorkeurstemmen. Op 19 juni 2014 legde hij de eed af als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij bleef zetelen tot in 2019.

In de Kamer ging Yüksel zetelen in de commissies Infrastructuur en Landsverdediging. Als lid van laatstgenoemde commissie stelde hij in maart 2018 voor dat de Belgische Luchtmacht tweedehands F-16-toestellen zou kopen, mochten de kandidaat-vervangers niet voldoen.[3] Hij bekritiseerde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) omdat de optie van het langer gebruiken van de F-16's niet ernstig was onderzocht.[4]

Hij was tevens vast lid van de Parlementaire Onderzoekscommissie belast met het onderzoek over de oorzaken van het faillissement van Optima Bank, en van de in 2015 opgerichte, maar intussen opgeheven commissie Terrorismebestrijding.

Als Kamerlid was hij auteur van resoluties die aandringen op meer diversiteit bij het personeel van de NMBS, tot het krachtdadig vervolgen van haatmisdrijven op sociale media, over de NAVO-topontmoeting van juli 2016. Verder was hij auteur van diverse wetsvoorstellen, onder andere in het kader van terrorismebestrijding. In 2017 lag hij mee aan de basis van het wetsvoorstel dat kraken strafbaar maakt.[5] In 2018 werd zijn wetsvoorstel gestemd, gericht op het aanpakken van parentale kinderontvoeringen.[6]

Een ander groot dossier dat Yüksel opvolgt, is dat van de lang aanslepende renovatiewerken van het station Gent-Sint-Pieters. In maart 2019 eiste hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers dat het Rekenhof een audit zou doorvoeren naar de budgetten en termijnen van dit project.[7]

Op 1 maart 2019 maakte hij bekend dat hij bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 zou opkomen op de Open Vld-lijst in Oost-Vlaanderen. Naar eigen zeggen verliet hij de CD&V omdat hij zich niet meer thuis voelde bij die partij. Yüksel ging als onafhankelijke in de Gentse gemeenteraad zetelen.[8][9] Hij raakte echter niet herkozen voor de Kamer. Na deze verkiezingen stapte hij "symbolisch" alsnog in de Gentse Open Vld-fractie. Officieel kan dat niet volgens het reglement, waardoor hij ook geen zitpenningen kan krijgen voor commissiewerk, maar hij besloot voortaan wel de fractieafspraken te volgen en mee te stemmen met Open Vld.[10]

Begin 2022 zal Veli Yüksel gecoöpteerd senator worden in opvolging van Rik Daems.[11]

Publicatie

In 2014 publiceerde Yüksel zijn boek Nergens beter dan thuis. 50 jaar migratie in België, een verhaal van ontgoocheling en hoop, bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. In dat boek maakte hij een analyse van 50 jaar migratie in België, aan de hand van zijn eigen levensverhaal en van gesprekken met tien gezaghebbende stemmen in het Vlaamse migratiedebat.

In maart 2018 stelde Yüksel zijn boek Veiligheid voor iedereen. De strijd tegen gewelddadig radicalisme voor. Daarin benadrukte hij de noodzaak van een betere organisatie van onze veiligheid en pleitte hij voor een alert bestuur.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties