Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kerstmarkt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Frankfurter weihnachtsmarkt nacht.jpg
Kerstmarkt in Frankfurt am Main
Bestand:Village de noel.jpg
Village de Noël in Luik
Bestand:Erfurter Weihnachtsmarkt.JPG
Kerstmarkt in Erfurt

Een kerstmarkt (Duits: Weihnachtsmarkt) is een markt die, eenmalig of vaak wel enkele weken lang, voor Kerstmis wordt gehouden. Dit is vooral een gebruik op pleinen in (grote) steden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Op een kerstmarkt, die dikwijls in de open lucht wordt gehouden, staan diverse kraampjes, soms in de vorm van een klein huisje, met kerstartikelen zoals kerstballen, kaarsen, maar ook eten en drinken, zoals glühwein.

Kerstmarkten

Nederland

In Nederland wordt op vele plaatsen een kerstmarkt gehouden. Enkele grotere en bekende kerstmarkten in Nederland zijn de kerstmarkt in de Gemeentegrot in Valkenburg, de kerstmarkt van Dordrecht, het Dickens Festijn in het middeleeuwse centrum van Deventer en de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar in Haarzuilens.

België

In België zijn er kerstmarkten, vaak op de Grote Markt, in onder andere Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge, Luik en Leuven. De kerstmarkt in Luik (Village de Noël de Liège) op de Place Saint-Lambert is de grootste in België. De oudst bekende kerstmarkt in het Waals gewest is die van Warnach.

Duitsland

De bekendste kerstmarkten die in Duitsland worden gehouden zijn in Aken, Augsburg, Dortmund, Dresden, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt, Hamburg, Keulen, Neurenberg en Stuttgart.

In kleine vorm worden er op basisscholen ook wel kerstmarkten met zelfgemaakte artikelen georganiseerd. Soms is de opbrengst voor een goed doel of voor de school.

Winterevenement

Een kerstmarkt kan een onderdeel zijn van een kerst- of winterevenement, dat vaak van december tot begin januari duurt. Deze evenementen nemen steeds meer in populariteit toe. Voorbeelden zijn het Dickens Festijn in Deventer, Eindhoven Winterstad en Winterland in Maastricht, Winter Boulevard Breda rond de Haven in Breda.

Centraal op deze evenementen staan dan kerstmuziek, de Kerstman, vaak een tijdelijke ijsbaan, IJssculptuur, reuzenrad, een kerststal en de kerstboom.

In diverse Europese steden is er ook een speciaal op homoseksuelen gericht winterevenement onder de naam Pink Christmas. In Duitstalige steden bestaat deze uit een kerstmarkt, in Stockholm is het een week met gevarieerde activiteiten. Op die laatste wijze was er van 2008 t/m 2012 ook een Pink Christmas in Amsterdam.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Christmas markets op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow