Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Meulestede

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png

Meulestede is een wijk in de Belgische stad Gent.

Geschiedenis

Meulestede was oorspronkelijk een bewoonde agglomeratie die buiten de oorspronkelijke stadsmuren uit de late middeleeuwen lag. Het was drassig gebied waar landbouw werd bedreven en de verbinding met de stad liep via een oude landweg, mogelijk een dijkweg. Deze Meulesteedsesteenweg vormde de kern van de oorspronkelijke lintbebouwing. Tijdens de industriële revolutie werd de voorhaven aangelegd en werd de bewoning intensiever. Er kwamen nijverheidsgebouwen en kleine fabrieken en daarbij rijtjeswoningen om de nieuwe arbeidersbevolking te huisvesten. De landelijke omgeving verstedelijkte snel en de buurt werd dichtbevolkt en arbeiders leefden in overbevolkte kleine woningen. In de twintigste eeuw verplaatste de haven zich naar het noorden en kwam de buurt in verval. Eind vorige eeuw werd er geïnvesteerd in het opknappen van de buurt door herinrichting van de infrastructuur, het opknappen van panden en het slopen van krotten.

Geografisch

De wijk ligt net ten noordwesten van het historisch stadscentrum, in het verlengde van de wijk Muide. Meulestede ligt samen met Muide aan het begin van de Gentse haven en de Voorhaven. Ten oosten liggen dokken van Gentse zeehaven, met bijhorende industrie. Ten westen ligt Wondelgem.

Het gebied heeft vooral laagbouw, arbeiderswoningen en sociale woningen. De Meulesteedsesteenweg door het gebied is via Muide een oude noordelijke invalsweg van Gent. Aan het Redersplein in het noorden staat de parochiekerk gewijd aan Sint-Antonius Abt. Sociaal gezien zijn er buurtrestaurants, een dienstencentrum en buurtwerkorganisaties actief.

Verenigingen

  • vzw Meulestede is een vereniging die eigenaar is van het Cultureel Centrum Meulestede. Elke vereniging van Meulestede kan lid worden en is dan ook mede-eigenaar van het Cultureel centrum.
  • Vrienden van Meulestede - een vereniging van buurtbewoners en symphatisanten die bekend is door het organiseren van Meulestee Koerse
  • Dekenij Meulestede - Organisator van de kermis begin September en bestaat uit een kernbestuur en twee gebuurtebonden: De kuip, Driemasterstraat
  • Meulestee Markt - feitelijke vereniging die een wekelijkse boerenmarkt organiseert op zaterdag ochtend
  • Oxot - socio-creatieve vereniging
  • Scouts Sint-Antonius
  • CC Meulestede

Bekende personen

LinkenEdge-firefox.png 51°05′14″N, 03°43′39″E