Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dharma

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dharma (Sanskriet:"धर्म" in het Devanagari schrift) is een woord dat geen equivalent kent in de westerse talen. Het woord dharma is afgeleid van de stam dhr, wat houden of ondersteunen betekent, plus het achtervoegsel ma-n, dat een werkwoordverzelfstandiging uitdrukt. De betekenis van dharma is: 'de wezenlijke natuur van iets' of de 'natuurlijke wetmatigheid' die eraan ten grondslag ligt. Het volgen van de dharma heeft betrekking op het pad van het menselijke welzijn in de ruimste zin.

Dharma kan gebruikt worden in de betekenis van spiritualiteit, spirituele leer, psycho-spiritueel verlangen, essentie (kwintessens) van het bestaan, innerlijke eigenschap, opgaan in de eigen oorspronkelijke staat of de weg van sociale rechtvaardigheid. Over het algemeen gelooft men dat iemand die in overeenstemming leeft met de dharma, het doel van zijn bestaan heeft bereikt of zal bereiken.

Er zijn veel betekenissen of nuances mogelijk die samen het concept trachten te omschrijven: dat wat vaststaat, vast decreet, statuut, ordonantie of wet, gebruik, gebruikelijke inachtneming of voorgeschreven gedrag, plicht, recht, rechtvaardigheid, deugd, moraliteit, religie, religieuze verdienste...[1]

Het concept komt voor bij alle religies die hun oorsprong hebben in India: de hindoe religies, het boeddhisme, jaïnisme en sikhisme. In het boeddhisme wordt voor de boeddhistische dharma ook wel het woord Dhamma (uit de taal Pali) gebruikt. Elke religie heeft zijn eigen religieuze upa-dharma of sub-dharma (in de betekenis van religieuze leer), welke onderling zowel overeenkomsten als verschillen vertonen en die niet verward moeten worden met de filosofische oorsprong van het begrip Dharma, zoals gebruikt in de religie-overstijgende yoga.

De volgende Dharmas kunnen onderscheiden worden:

In andere culturen

Dharme sthita betekent: vasthoudend aan de wet, doen wat men moet doen. Als concept lijkt dharma in andere culturen overeen te komen met het Oud-Egyptische Maät en het Sumerische begrip Me.

Link

Referentie

  1. º Monier-Williams, Sanskrit-English Dictionary p. 510