Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vlaamse Opera

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vlaamse Opera is een Vlaamse vzw die operaproducties en concerten verzorgt in Antwerpen en in Gent. Zij komt voort uit de fusie in 1981 van de twee stadsopera's, de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen en de Koninklijke Opera in Gent. Daar zijn momenteel ook haar twee vaste locaties:

  • Vlaamse Opera Antwerpen, Van Ertbornstraat 8
  • Vlaamse Opera Gent, Schouwburgstraat 3

Opdrachten

In het decreet van 2 maart 2007 werd de Vlaamse regering gemachtigd om een vzw op te richten die op 1 juli 2008 de rechtsopvolger zou worden van de Vlaamse openbare instelling Vlaamse Opera, zoals die was opgericht in 1995. Volgens dit decreet zijn de opdrachten van de vzw :

  • opera produceren in al zijn vormen en alle activiteiten die daartoe kunnen bijdragen
  • voorstellingen geven van muziektheater en concerten, en van vormen van podiumkunsten die artistiek aansluiten bij het muziektheater
  • voorstellingen coproduceren met gezelschappen met dezelfde doelstellingen, zowel nationaal als internationaal
  • infrastructuur en gebouwen verwerven, onderhouden en beheren, rekening houdend met het maatschappijk doel

Oprichting

Wegens financiële moeilijkheden in de opera's van Antwerpen en Gent, werd in 1981 de Intercommunale maatschappij de Opera voor Vlaanderen (OVV) opgericht. Partners waren de steden Antwerpen en Gent en de Vlaamse Gemeenschap. Beide stedelijke opera's werden hiermee gefuseerd. Midden 1986 waren de financiële middelen van de OVV echter uitgeput en konden de lonen niet verder uitbetaald worden. De Vlaamse Gemeenschap weigerde bij te springen, en de opera werd een tijdlang bezet door de personeelsleden. Een onderzoekscommissie van de Vlaamse Raad bracht een vernietigend verslag uit over het beheer van de OVV. De Vlaamse Executieve stelde in 1987 een herstructureringsplan op, dat de ontbinding inhield van de OVV. De OVV werd ontbonden op 4 juli 1988.

Wel bevestigde de Vlaamse Executieve dat er een volwaardige opera moest blijven bestaan in Vlaanderen. Op 20 juli 1988 werd dan de vzw Vlaamse Operastichting (VLOS) opgericht. Het was de bedoeling dat de VLOS de meeste personeelsleden van de OVV zou overnemen. Hiervoor organiseerde men echter nieuwe audities en een groot aantal personeelsleden werd niet opnieuw aangeworven. Een aantal rechtszaken volgde, waaruit onder meer zou blijken dat de vzw-structuur niet de geëigende opvolger kan zijn van een Intercommunale.

Volgt dan bij decreet van 5 april 1995 de oprichting van de Vlaamse Opera als Vlaamse Openbare Instelling met rechtspersoonlijkheid. Deze ging van start vanaf 1 september 1996. Intendant werd Marc Clémeur, die werd herbenoemd voor een tweede termijn van 6 jaar tot 2008. Op 1 juni 2008 werd de structuur van de Opera opnieuw omgevormd tot een privaatrechtelijke vereniging zonder winstoogmerk, de Vlaamse Opera vzw. De nieuwe Raad van bestuur stelde Aviel Cahn aan als intendant.

Leiding

Directie:

Het Symphonisch orkest van de Vlaamse Opera staat onder leiding van:

Het Koor van de Vlaamse Opera staat onder leiding van:

Zie ook

Externe link

Vlaamse Opera

Voorgangers:
Nederlands Lyrisch Tooneel
Antwerpen 1890
-----
Grand Théätre
Gent 1840

Koninklijke Vlaamse Opera
Antwerpen 1893 / 1907
-----
Koninklijke Opera
Gent

Opvolger:
Opera voor Vlaanderen
1981

Voorganger:
Opera voor Vlaanderen
1981

Vlaamse Operastichting
1988

Opvolger:
Vlaamse Opera
1996

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow