Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) is een Belgische vereniging van humanistisch-vrijzinnige gezindheid.

Geschiedenis

Het HVV ontstond op 1 januari 2007 uit de fusie van het Humanistisch Verbond met de Oudervereniging voor de Moraal (OVM), de Grijze Geuzen (GG) en het Humanistisch Vrijzinnig Vormingswerk (HVV).[1]

Jaarlijks wordt de Prijs Vrijzinnig Humanisme toegekend.

Uitgangspunten

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging afficheert zich met uitspraken als:

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) is een sociaal-culturele organisatie die mensen aanspoort om zelf een mening te vormen op basis van juiste informatie. Ze groeperen de vrijzinnige humanisten in Vlaanderen die kiezen voor een georganiseerde samenwerking en doen dit door debatten en vormingen te organiseren of door culturele activiteiten te programmeren. HVV werkt op drie belangrijke inhoudelijke assen: zingeving, informatie en onderwijs.

Zingeving

Ze aanbidden geen god, maar helpen zinzoekers wel om op een zinvolle manier in het leven te staan. In de eerste plaats door vrij onderzoekend in het leven te staan, alles aan een kritische blik te onderwerpen en gezagsargumenten te verwerpen. In de tweede plaats door de existentiële onzekerheid die ons rest te aanvaarden en niet te zien als een probleem dat moet opgevuld worden met een god, een verslaving, etc. In de derde plaats geloven ze in menselijkheid als alternatief voor de economische rat race. De HVV heeft een atheïstische wereldbeschouwing, maar wil dit niet politiek opleggen.

Informatie

Door de toevloed aan communicatiemiddelen wordt men overstelpt met informatie. Maar die informatie wordt vaak gemanipuleerd om economische, politieke of godsdienstige belangen te dienen. Daarom analyseren ze de media als vierde macht en leren ze om informatie kritisch te verwerken. Zo brengen ze "Vrij onderzoek" in de praktijk aan de hand van actuele thema’s.

Opvoeding

Actief pluralisme is een uitstekend alternatief voor onverschilligheid en een gebrek aan kennis van de ander. Daarom steunen ze het pluralistisch onderwijs en zijn ze voorstander van interreligieus-interlevensbeschouwelijk onderwijs in een Vlaanderen waar jongeren „steeds meer angst hebben voor vreemdelingen”. Ze denken ook aan het hoger onderwijs, dat steeds meer in functie komt te staan van economische belangen en steeds minder in functie van maatschappelijke belangen. Maar opvoeding is ruimer dan onderwijs. Hun ouderwerking reikt vaardigheden aan door in te spelen op praktische opvoedingssituaties en de wisselwerking tussen generaties. De HVV is tegen vrij onderwijs (in Nederland confessioneel bijzonder onderwijs).

Structuur

Voorzitters

De huidige voorzitter is Mario Van Essche.[2] Björn Siffer is algemeen coördinator en woordvoerder van de organisatie.

Tijdspanne Voorzitter
2007 - 2010 Rik Pinxten
2010 - 2012 Marieke Höfte
2012 - heden Mario Van Essche

Organisatie

De organisatie heeft een netwerk van circa 130 afdelingen over heel Vlaanderen en Brussel[1] en telt meer dan 10.000 leden. Ze is aangesloten bij deMens.nu, de Europese Humanistische Federatie (EHF) en de International Humanist and Ethical Union (IHEU).[1]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 1,2 Geschiedenis en standpunten; Officiële website (geraadpleegd op 22 november 2015)
  2. º Wie is wie; Officiële website; (geraadpleegd: 22 november 2015)
rel=nofollow
rel=nofollow