Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Coalitie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een coalitie (van het Latijnse coalitus = verbinding) is een verbond of samenwerkingsverband tussen verschillende groepen of partijen. De term wordt vooral gebruikt in de politiek en in internationale betrekkingen.

Politiek

In de politiek is een coalitie een samenwerking tussen verschillende politieke partijen. Hierdoor wordt het mogelijk een regering te formeren, die door een deel van de volksvertegenwoordiging wordt ondersteund. Er bestaan verschillende soorten coalities, zoals minderheids- en meerderheidscoalities. Bij de minderheidscoalitie heeft de coalitie geen meerderheid in het parlement, bij een meerderheidscoalitie is dit wel het geval. Minderheidscoalities komen vaak voor in de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen en Zweden.[1] Meerderheidscoalities komen in West-Europa sinds de Tweede Wereldoorlog vaak voor in onder andere de Benelux, Duitsland, Finland, Frankrijk en Italië.[2]

In de politiek staat tegenover de coalitie de oppositie. De oppositie heeft geen aandeel in de regering. Een oppositie is het vaak dan ook niet eens met de besluiten van de regering. De oppositie kan in een meerderheidscoalitie weinig weerstand bieden aangezien de meerderheid van de volksvertegenwoordiging achter de regering staat. In een minderheidscoalitie zal de regering echter wel rekening moeten houden met de wensen van het parlement.

Een bijzonder fenomeen is de laatste jaren in Nederland de "bevriende" oppositie. Deze bestaat uit drie partijen, die niet deelnemen aan de coalitie, maar wel van te voren betrokken zijn bij de voorstellen die de regering wil indienen in het parlement. Dit vooroverleg is nodig omdat de regering wel kan steunen op een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer.

Militair

Een coalitie kan ook gevormd worden tussen landen op militair gebied. Zo was er in de Tweede Wereldoorlog een as Berlijn-Rome-Tokyo (Duitsland, Italië en Japan) - de asmogendheden. Dat kan gezien worden als een coalitie. Een andere coalitie was die tussen de geallieerden, eveneens tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2003 kwam de groep landen die onder leiding van de Verenigde Staten deelnam aan de Irakoorlog bekend te staan als de Coalition of the Willing.[3] Een ander voorbeeld van een militaire coalitie is die onder leiding van Saoedi-Arabië in Jemen in 2015.[4] In een militair verband wordt een coalitie ook wel eens aangeduid als alliantie.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º (en) Arter, D. (2006). Democracy in Scandinavia: Consensual, Majoritarian Or Mixed?. Manchester, UK: Manchester University Press, pag. 86
  2. º (en) Müller, W.C. & Strøm, K. (2003). Coalition Governments in Western Europe. Oxford, UK: Oxford University Press, pag. 2
  3. º (en) US names 'coalition of the willing' BBC.com, 18 maart 2003
  4. º Coalitie neemt Jemen zwaar onder vuur De Volkskrant, 9 mei 2015
rel=nofollow
q124964 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)
rel=nofollow
rel=nofollow