Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Museum voor Industriële Archeologie en Textiel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het MIAT, Museum over Industrie, Arbeid en Textiel, is een museum in Gent. Het MIAT is gevestigd in de voormalige katoenspinnerij Desmet-Guéquier, aan de Minnemeers 10 bij de Minnemeersbrug in het centrum van Gent. 1800 m² is beschikbaar voor een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de textielnijverheid, de industriële samenleving en hun evolutie van 1750 tot nu. Het hoofdgebouw, dat dateert uit 1905-1912, werd opgericht naar het voorbeeld van de katoenfabrieken van Manchester. Op het voorplein staat het standbeeld van Pierre De Geyter, de componist van de Internationale.

Oorsprong

Vele getuigenissen van de eerste en tweede industriële revolutie zijn verschroot of gesloopt sinds de jaren '70, ondanks de inspanningen van het Gentse stadsbestuur om machines en objecten te bewaren. Voor het eerst was er sprake van een museum, waarin de symbolen van de industriële cultuur een plaats zouden krijgen. De administratie van het MIAT was oorspronkelijk gehuisvest in het Stadsarchief in de Abrahamstraat. Later verhuisde het naar het Gewad, vlak bij het Gravensteen. In 1985 kreeg het MIAT de voormalige katoenspinnerij Desmet-Guequier toegekend als depot. In 1989 oordeelde het Gentse stadsbestuur dat deze fabriek dé geschikte locatie was voor het MIAT. In het voorjaar van 1991 verhuisde het MIAT naar de voormalige katoenspinnerij aan de Minnemeers, samen met de toen al grondig uitgebouwde museumbibliotheek. Het museum focuste zich naast tijdelijke tentoonstellingen op de ontwikkeling van een permanente tentoonstelling.

Gent textielstad

Gent was in de middeleeuwen een vooraanstaand centrum voor wolproductie. In de 13e en de 14e eeuw waren de Gentse lakens bekend tot buiten de landsgrenzen en vanaf de 16e eeuw kwam de linnenhandel op. De eerste katoendrukkerijen werden in de tweede helft van de 18e eeuw opgericht en gedurende de 19e eeuw groeide de Oost-Vlaamse hoofdstad uit tot 'het Manchester van het continent'. De reusachtige fabrieken van de katoen- en vlasindustrie gaven de stad een industrieel uitzicht. Het stimulerende effect dat de textiel op de andere nijverheden had zorgde ervoor dat Gent in die periode de belangrijkste industriestad van Vlaanderen werd.

In het museum ligt het accent op de textiel: zowel de vroegere textielmachines als de hedendaagse textilia worden er in al hun facetten belicht. Het museum toont de geschiedenis van de industrie in Gent vanaf 1750 tot nu. Het toont de dynamische periode van de eerste Industriële revolutie. Hier staat een originele ‘Mule Jenny’, een van de topstukken van het MIAT. De aanloop naar deze revolutie en de gevolgen die ze had voor de samenleving in de 18e eeuw. Het klooster werd een fabriek, de boer werd fabrieksarbeider. De stoom leverde de basisenergie die de productie en het vervoer grondig zou veranderen. De technische triomf van de machine in de 19e eeuw, maar ook het harde bestaan van de arbeider, zijn vrouw en hun kinderen.

Het MIAT geeft een driemaandelijks museumtijdschrift uit: TIC,[1] met in elke editie artikelen, bezoektips en informatie over bijvoorbeeld geschiedenis en industrie.

Historische drukkerij

Op de vierde verdieping van het museum staat een historische drukkerij. Alle drukmachines in de opstelling zijn gerestaureerd zodanig dat elk drukpers terug werkt. Een groep vrijwilligers houdt de drukkerij levend en houdt wekelijks demonstraties.

Tentoonstellingen

Tentoonstelling WereldWijdWerken

De gevolgen van de industriële revoluties op ons wonen, werken en leven.

Tentoonstelling Katoenkabaal

De verwerking van katoenplant tot afgewerkt katoenproduct.

Museumtuin met diverse verfplanten

Het plantaardig verven van textiel in de workshops die het museum organiseert.

Zie ook

  • Lieven Bauwens of volg de Lieven Bauwens-route in het MIAT. Vraag de route aan bij de museumbalie.

Externe links

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met M.I.A.T. op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Edge-firefox.png 51°3′36″N, 3°43′43″E