Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Desteldonk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Desteldonk
Deelgemeente in België Vlag van België
Desteldonk
Desteldonk
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Fusie 1965
Coördinaten 51°007′N 3°046′E
Algemeen
Oppervlakte 5,71 km²
Inwoners (31/12/2007) 897 (157 inw/km²)
Mannen 50,95 %
Vrouwen 49,05 %
Overig
Postcode 9042
Oude NIS-code 44014
Detailkaart
Desteldonk
Desteldonk
Portaal  Portaalicoon   België
rel=nofollow

Desteldonk is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Gent. Tot 31 december 1964 was het een zelfstandige gemeente. In Desteldonk woonden anno 2007 897 inwoners.

Geschiedenis

Zoals het onderdeel "donk" in de naam reeds laat vermoeden, is Desteldonk ontstaan op een zandrug die van oost naar west georiënteerd is, aan de rand van het bekken van de Durme (vroeger ook Kale genoemd, nu min of meer het tracé van de Moervaart). De oost-westoriëntering van de zandrug is nog te herkennen in de bewoning van het dorp, die over een afstand van ca. 1,5 km gegroepeerd is langs de Rechtstraat en de Lindestraat.

De eerste historische vermeldingen van Desteldonk dateren van het jaar 967. Vanaf de hoge middeleeuwen tot het einde van het Ancien Régime was Desteldonk een parochie en deel van enkele heerlijkheden. Het dorp had bijzonder te lijden van de godsdiensttwisten in de 16e eeuw en werd in de Hollandse Oorlog in 1677 door Franse troepen haast vernietigd. Dit heeft wellicht de ontwikkeling van het dorp gefnuikt.

Op 1 januari 1965 werd het samen met de toenmalige gemeenten Mendonk en Sint-Kruis-Winkel door Gent geannexeerd; deze drie deelgemeenten worden in de Gentse stadspolitiek de "kanaaldorpen" genoemd (naar het nabijgelegen kanaal Gent-Terneuzen). Op het grondgebied van de kanaaldorpen ontwikkelde Gent de expansie van zijn haven. Desteldonk verloor eind jaren 60 van de twintigste eeuw twee kastelen aan uitbreiding van de Gentse haven (het kasteel van Delbecque en het kasteel van Van Pottelsberghe de la Potterie). Ook landbouwgrond en natuurschoon moesten wijken. Vandaag is Desteldonk door industriezones afgesneden van haar historische buurdorpen Langerbrugge (Evergem) en Oostakker.

Bezienswaardigheden

Lijst van onroerend erfgoed in Desteldonk
  • De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk uit de 14e eeuw.

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Desteldonk op Wikimedia Commons.

Edge-firefox.png 51°7′17″N, 3°46′53″E