Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Luchteren

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Luchteren
Plaats in België Vlag van België
Luchteren
Luchteren
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Coördinaten 51°03′N 3°038′E
Algemeen
Oppervlakte 8,45 km²
Inwoners ca. 2750
Detailkaart
Luchteren
Luchteren
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Luchteren is een landelijke plaats en parochie in Drongen, een deelgemeente van de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent (België). Luchteren heeft een paar duizend inwoners en grenst aan Drongen-centrum, Vinderhoute, Lovendegem, Merendree, Landegem en Halewijn.

Luchteren is minder druk en landelijker dan de overige parochies. De meeste handelszaken van het plaatsje bevinden zich langs de Antoon Catriestraat, de Boskeetstraat en de Beekstraat, maar de kerk, de basisschool en het enige café bevinden zich aan de Gavergrachtstraat.

Het gehucht Slindonk wordt tot Luchteren gerekend. De bebouwing van Slindonk is gegroepeerd rondom een middeleeuwse dries, waarvan de afbakening nog duidelijk aanwezig is. Het gehucht grenst aan Landegem en Merendree en telt zo'n 70 inwoners.

Geschiedenis

Luchteren is altijd een landelijk gehuchtje geweest, behorend bij Drongen. In 1861-1862 werden het klooster, de kapel en het priesterhuis opgetrokken. In 1867 kwam er een lagere school. In de 20ste eeuw groeide het gehucht wat uit door verkavelingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Luchteren getroffen door een V1-bom, die terechtkwam in een weide aan de Gavergrachtstraat. Vandaag de dag is de krater op die plek nog steeds te zien.

Bezienswaardigheden

  • De Gloriette, volkscafé met in het bijzonder veel bieren
  • Kasteel De Campagne, kasteel met stadspark (6 ha), kinderboerderij en basis voor Scouting, Chiro en gepensioneerden
  • Leeuwenhof, straat annex natuurgebied met kijkhut voor vogelspotters
  • De Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • Het achttiende-eeuwse Rijckhof aan de Beekstraat, met duiventoren
  • Het kasteel Ijzeren Hekken draagt in de voorgevel het jaartal 1717 en was oorspronkelijk bewoond door de familie van Larebeke.
  • Het waren de eigenaars Charles van den Bogaerde-de Lens, bloedverwanten van Egide van Larebeke, die het nevenstaande complex van klooster en kapel bouwden in de Gavergrachtstraat. Verscheidene families woonden er tot notaris Jules Fobe er zijn intrek nam. Door het neerstorten van een VI in 1944 werd veel schade aangericht, het kasteel werd afgebroken en vanaf 1947 heropgebouwd.

Daarnaast lopen door Luchteren een aantal aantrekkelijke (land)weggetjes, waaronder een handvol zogenaamde trage wegen, die zich ideaal lenen tot wandelen, fietsen en mountainbiken. Bevallig zijn met name de Heiebreestraat en andere straten in de nabijheid van het Kasteel De Campagne (met weidse uitzichten aan beide kanten en een door knotwilgen omzoomd gedeelte), het Rijkegasthuisbos dat de Heiebreestraat met de Bosstraat verbindt (met in het midden een — privaat — bosje), en het duo Stroomkenskerkweg en Bruidstraat, parallel aan elkaar, die allebei de drukkere Beekstraat en Kruisstraat met elkaar verbinden en bucolische alternatieven vormen voor de drie verharde wegen die de parochie met het centrum van de deelgemeente verbinden.

Vervoer

Drongen wordt circa elk halfuur aangedaan door de Gentse stadsbus 18, die Oostakker met Merendree verbindt. Tot 1984 beschikte Halewijn, aan de grens met Luchteren, over een eigen station.

Edge-firefox.png 51°3′49″N, 3°38′1″E