Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vrijstaat (provincie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Infobox provincie Zuid-Afrika Vrijstaat (Afrikaans: Vrystaat; Engels: Free State; Sotho: Foreistata) is een van de negen provincies van Zuid-Afrika. De hoofdstad is Bloemfontein, tevens de rechterlijke hoofdstad van Zuid-Afrika.

Het gebied ligt in de hoogvlakte die begrensd wordt door de Drakensbergen.

De provincie telt ruim 2,7 miljoen inwoners[1] en heeft een oppervlakte van bijna 130.000 km².

Van de bevolking is 88% Zwart, 9% Blank en 3% kleurling[2]. Belangrijkste huistalen zijn Zuid-Sotho (63%), Afrikaans (12%), Xhosa (7%), Tswana (5%) en Zoeloe (4%)[3].

Geschiedenis

De Oranje Vrijstaat (voorheen Transoranje, later Oranje-Vrystaat in het Afrikaans) was de historische voorganger van de huidige Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat. De Vrijstaat werd opgericht door de Voortrekkers. De Britten erkenden de onafhankelijkheid van de Oranje Vrijstaat op 17 februari 1854, en het land werd onafhankelijk op 23 februari 1854. In 1902 werd het na de Tweede Boerenoorlog door het Verenigd Koninkrijk bij de Unie van Zuid-Afrika ingelijfd en werd hierna een provincie. De oude naam Oranje Vrijstaat is in juni 1995 ingekort tot Vrijstaat.

Steden

Enkele steden zijn:

Districten

Bestand:Free State Municipalities.png
De districten van Vrijstaat zijn: Fezile Dabi (lichtgroen), Thabo Mofutsanyane (blauw), Motheo (roze), Xhariep (cyaan), Lejweleputswa (geel)

Er zijn 4 districten en een grootstedelijke gemeente in de provincie Vrijstaat, nl.:

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

  1. º Statistics, South-Africa, Census 2011 (Province), statssa.gov.za (pagina niet meer beschikbaar)
  2. º Statistics, South-Africa, Census 2011 (Province en Population group), statssa.gov.za (pagina niet meer beschikbaar)
  3. º Statistics, South-Africa, Census 2011 (Province en Language), statssa.gov.za (pagina niet meer beschikbaar)

Sjabloon:Navigatie provincies Zuid-Afrika 1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Free State op Wikimedia Commons.

Edge-firefox.png 29°00′0″S, 26°00′0″E