Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mathias De Clercq

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Mathias De Clercq (Gent, 26 december 1981) is een Belgisch liberaal politicus voor Open Vld, eerste schepen en schepen van haven, economie en ondernemen van de stad Gent en Vlaams Parlementslid.

Biografie

Mathias De Clercq is de oudste zoon van Yannick De Clercq en een kleinzoon van Willy De Clercq.

Na zijn studies Latijn - Moderne Talen aan het Koninklijk Lyceum in Gent ging hij aan de Universiteit Gent rechten studeren. Na zijn licentie in de rechten behaalde hij nog een master-na-master in het Europees en internationaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens zijn studententijd profileerde hij zich als progressief liberaal, zo was hij onder meer bestuurslid, politiek secretaris en voorzitter van het LVSV Gent, politiek secretaris van het LVSV Nationaal, kernlid van de liberale denktank Liberales en politiek commissaris van Jong VLD Gent.

In 2006 kwam hij voor het eerst op bij verkiezingen. Hij stond op de vijfde plaats van de lijst VLD-Vivant voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Op 8 oktober 2006 kreeg hij 4891 voorkeurstemmen en verwierf hij zijn eerste politieke mandaat: Schepen van Jeugd, Werk, Economie en Middenstand in Gent. Na het ontslag van Sas Van Rouveroij als eerste schepen van de stad Gent in september 2009 nam De Clercq het eerste schepenschap voor zijn rekening en kreeg hij de politieke leiding over Open Vld Gent. Zijn bevoegdheid van werk stond hij hierbij af aan Sas' opvolgster Sofie Bracke.

Voor de federale verkiezingen van 10 juni 2007 kreeg Mathias De Clercq de eerste opvolgersplaats van de Open Vld-kamerlijst in Oost-Vlaanderen. Hij haalde 33.002 voorkeurstemmen.[3]

Op 21 december 2007 legde Mathias De Clercq, als opvolger voor Karel De Gucht, de eed af als federaal parlementslid. Mathias De Clercq is hiermee het jongste lid van de Kamer. Hij legde de eed af in de drie landstalen, het Nederlands, het Frans en het Duits, wat op boegeroep van enkele Vlamingen en applaus van de Franstaligen kon rekenen.[4]

Voor de federale verkiezingen van 13 juni 2010 was Mathias De Clercq lijsttrekker van de Open Vld-kamerlijst in Oost-Vlaanderen. Hij haalde 60.291 stemmen. Daarmee was hij de best scorende kamerkandidaat voor Open Vld.[5].

Op 8 maart 2012 verscheen zijn boek Dromen van Gent, verschenen bij uitgeverij Houtekiet, waarin hij een toekomstvisie op zijn stad Gent presenteerde.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde Mathias De Clercq 11.088 voorkeurstemmen als lijsttrekker voor Open Vld in Gent. Met een absolute meerderheid van het kartel sp.a-Groen zag het ernaar uit dat zijn partij naar de oppositiebanken zou verwezen worden. Er werden echter onderhandeling opgestart om de nipte meerderheid van 26 zetels van het kartel te verruimen en op 10 november werd en paars-groen bestuursakkoord goedgekeurd voor de periode 2013-2018. De Clercq blijft in de nieuwe coalitie eerste schepen en krijgt de bevoegdheden haven, economie en ondernemen.

In 2014 verliet De Clercq de Kamer van Volksvertegenwoordigers en was bij de verkiezingen van 25 mei 2014 lijsttrekker van de Open Vld-lijst voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen. Hij werd verkozen met 58.782 voorkeurstemmen en ging in het Vlaams Parlement onder meer zetelen in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken.

Opiniestukken

 • De comeback van het conservatisme
  • In De Morgen van 19/12/2006[6]
 • Geef ons onze burgermanifesten terug
  • In De Morgen van 30/11/2006[7]
 • Ze kunnen en willen geen afstand nemen
  • In De Morgen van 26/05/2006[8]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties