Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Daniël Termont

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Daniël Termont (Gent, 19 mei 1953)[1] is een Belgisch politicus bij de sp.a en sinds 2007 burgemeester van de stad Gent. Hij is tevens voorzitter van Publigas, de Belgische gemeentelijke holding in de aardgassector.

Levensloop

Jeugd

Daniël Termont is een zoon van middenstanders uit Mariakerke, langs moederszijde uit een socialistisch milieu. In 1971 behaalde hij een A2-diploma boekhouden op het Stedelijk Instituut voor Handel en Secretariaat. Hoewel zijn beide ouders geen socialistische militanten waren, kwam Termont snel in het politieke milieu terecht. Op veertienjarige leeftijd werd hij actief bij de Socialistische Mutualiteiten. Hij was er achtereenvolgens stichter en voorzitter van de lokale afdeling 'Maatschappelijke Jongeren Actie' (MJA) Mariakerke en tevens van de 'Jongsocialisten'.

Professionele carrière

Hij deed zijn legerdienst van april 1972 tot april 1973 en werkte daarna tien jaar lang als federaal verantwoordelijke voor MJA, de toenmalige jongerenwerking van de Socialistische Mutualiteiten. In 1973 werd hij voorzitter van de SP-afdeling in Mariakerke, de toenmalige socialistische partij. Op zijn initiatief kwam er in 1979 een eigen lokaal, 'Buurthuis De Vuist', een vzw waarvan Termont nog steeds voorzitter is. Zijn voorzitterschap van de MJA liep tot mei 1983.

In 1976 deed Termont voor de eerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Gent en werd meteen ook verkozen als gemeenteraadslid, een mandaat dat hij tot op vandaag onafgebroken heeft bekleed. Tussen 1973 en 1980 was hij ook propagandist bij de Oost-Vlaamse afdeling (Bond Moyson) in de regio Gent-Eeklo. Vervolgens was hij van 1983 tot 1988 directeur van het vakantiecentrum De Ceder in Deinze.[2] Hiermee was hij de eerste directeur van het centrum na een noodzakelijke renovatie na jarenlang verval van de instelling. Aansluitend was hij secretaris-schatbewaarder van Bond-Moyson in de regio Gent-Eeklo van 1988 tot 1995, het jaar waarin hij zijn eerste voltijdse politieke mandaat opnam als schepen in Gent.

In de bestuursperiode 1989-1995 was hij fractieleider van de SP-groep. Bij de Belgische gemeente- en provincieraadsverkiezingen 1994 werd Termont opnieuw verkozen en zette hij zijn professionele activiteiten stop om voltijds politicus te worden. In dat jaar begon immers zijn eerste ambtstermijn als schepen van de haven, van economische ontwikkeling en van nutsvoorzieningen van de stad Gent. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd hij opnieuw verkozen met meer dan 5000 voorkeurstemmen. Hij behield de bevoegdheden voor haven en economie en kreeg er feestelijkheden bij. Binnen zijn partij sp.a begon Termont in 2001 aan zijn derde ambtstermijn als lid van het nationaal partijbureau. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 trok hij de lijst van het kartel sp.a-Spirit en leidde hij zijn partij naar de overwinning. Hij volgde hierop in 2007 Frank Beke op als burgemeester.[3][4][5][6]

Behalve burgemeester van de stad Gent bekleedt Daniël Termont verschillende mandaten in de energiesector. Zo is hij ondervoorzitter van TMVW Integraal Waterbedrijf, een drinkwaterintercommunale, en voorzitter van het private gastransportbedrijf Fluxys dat hoofdaandeelhouder is van de Belgische gemeentelijke holding in de gassector Publigas. Ook van dit laatste bedrijf is hij sinds 2002 voorzitter, net als van de Vlaamse Energieholding (VEH) (sinds 2004). Termont is verder nog ondervoorzitter van het Havenbedrijf Gent en bestuurslid bij Finiwo, de Financieringsintercommunale voor Investeringen in West- en Oost-Vlaanderen.[7]

Als supporter van de Gentse voetbalclub KAA Gent is hij ook daar bestuurslid van de overkoepelende organisatie Buffalo nv.

In 2012 kwam hij opnieuw op als lijsttrekker in de gemeenteraadsverkiezingen onder het motto "Samen Gentenaar". Zijn kartellijst sp.a-Groen haalde de absolute meerderheid, waardoor Termont burgemeester kan blijven. Termont behaalde een persoonlijke score van 44.561 voorkeurstemmen, wat een nieuw record was. Het voorkeurstemmenrecord stond voordien op naam van de liberaal Willy De Clercq, die in 1976 21.324 voorkeurstemmen haalde.

Daniël Termont vertegenwoordigt de stad Gent ook in het Europese stedennetwerk Eurocities. Hij is lid (en schatbewaarder) van het Executive Committee. In 2014 werd hij vicevoorzitter.[8]

Eerbetoon

Daniël Termont ontving volgende eretekens:

Termont werd in 2014 verkozen tot de top drie van beste burgemeesters van de wereld en was hiermee de beste Europeaan en de beste Belgische burgemeester ooit. Uiteindelijk werd hij tweede.[9][10]

Externe link

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Daniël Termont op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties
 1. º Facebook-pagina Daniël Termont
 2. º De Ceder, ontspannings- en vakantiecentrum waarvan Termont directeur was.
 3. º Interview met Daniël Termont op de website van Diversito, een blog over diversiteitsmanagement.
 4. º Kiezen 2006, een website over de Gentse gemeenteraadsverkiezingen van 2006.
 5. º Persoonlijke website van Daniël Termont
 6. º Bestuur: Burgemeester; Stad Gent
 7. º De zes betaalde jobs van Daniël Termont; Vacature; 8 november 2011
 8. º Daniël Termont is nieuwe vice-voorzitter Eurocities. Het Laatste Nieuws (7 november 2014) Geraadpleegd op 7 november 2014
 9. º De standaard - Termont bij beste drie burgemeesters van de werel
 10. º Daniël Termont op één na beste burgemeester ter wereld
Voorganger:
Frank Beke
Burgemeester van Gent
2007 - heden