Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) werd opgericht in 1999. De oorsprong van dit museum in Gent gaat terug tot 1957 toen wegbereider Karel Geirlandt de 'Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst' oprichtte en er de eerste voorzitter van werd. Zijn opvolgers daarin waren Marc De Cock, Dirk Schutyser en Philippe Leeman werd dan de voorzitter van de Vereniging van het S.M.A.K. die nu door het leven gaat als 'Vrienden v/h S.M.A.K.'.

In 1975 werd Jan Hoet de conservator van het 'Museum van Hedendaagse Kunst', toen gelegen in enkele zalen van het Museum voor Schone Kunsten te Gent. In 1999 kreeg het een eigen locatie in het gerenoveerde casinogebouw en veranderde de naam in het 'Stedelijk Museum voor Actuele Kunst' (S.M.A.K.). De twee musea kwamen tegenover elkaar te liggen in het Gentse Citadelpark en vormen zo een belangrijke museumsite. Het dak van S.M.A.K. is bekroond met een sculptuur van Jan Fabre "De man die de wolken meet" (1998).

Nadat Jan Hoet met pensioen was gegaan, kreeg Peter Doroshenko op 1 december 2003 de leiding. Hij werd na een proefperiode van een jaar echter bedankt voor bewezen diensten. Het ontslag van Doroshenko zorgde voor heel wat opschudding. Kunstenaars en curatoren onder leiding van Luc Tuymans vreesden voor de toekomst en onafhankelijkheid van het museum. Een petitie werd overhandigd aan de voorzitter van de raad van bestuur; cultuurschepen Sas Van Rouveroij. Het ontslag werd niet ongedaan gemaakt, maar er werden een aantal wijzigingen doorgevoerd in de organisatiestructuur van het museum. Zo gaf Jan Hoet zijn zitje in de raad van bestuur op. Philippe Van Cauteren, die in 1999 aan de zijde stond van Hoet, maar ondertussen in Duitsland actief was als zelfstandig curator, werd vervolgens aangesteld als artistiek directeur. De zakelijke leiding van het museum wordt nu waargenomen door Philippe Vandenweghe.

Collectie

De collectie van S.M.A.K. toont vooral Europese moderne kunst van 1945 tot en met de hedendaagse kunst. Het museum heeft werken uit kunststromingen zoals Cobra, popart, minimal art, conceptuele kunst en arte povera van kunstenaars die ondertussen tot de wereldtop behoren.

Kunstwerken zowel van internationale kunstenaars als Gerhard Richter, Joseph Beuys, David Hammons, Thomas Schütte, Pascale Marthine Tayou of Juan Muñoz, als van Belgische grote namen zoals Panamarenko, Danny Matthys, Hugo Debaere, Wim Delvoye, Jan Vercruysse, Jan Fabre, Jan De Cock, Luc Tuymans en Michaël Borremans maken deel uit van de collectie.

Verder beschikt S.M.A.K. ook over een van de grootste collecties van de conceptuele kunstenaar Marcel Broodthaers. Men is van plan deze collectie permanent in een speciaal ontworpen ruimte tentoon te stellen: het Broodthaerskabinet. Dit kabinet zal een dubbele functie hebben: het tentoonstellen van de werken en een plaats bieden waar men de werken van Broodthaers kan bestuderen. Hiervan werd in het voorjaar van 2011 een eerste presentatie aan het publiek getoond.

Vermeldenswaardige meesterwerken zijn bijvoorbeeld de installaties Wirtschaftswerte van Joseph Beuys en Die Toilette van Ilya Kabakov en het schilderij Figure Sitting van Francis Bacon.

Tentoonstellingen

De roemrijkste tentoonstellingen van het museum dateren uit het Hoet-tijdperk. Met name met Chambres d'Amis (1986) - waarbij kunstenaars ingrepen in een aantal privé woningen - plaatste Jan Hoet Gent en zichzelf op de artistieke kaart. De tentoonstelling speelde een belangrijke rol bij zijn aanstelling als artistiek leider van Documenta 9 (1992).Voor de tentoonstelling rond Paul McCarthy in 2008 moest het museum volgens de populaire Amerikaan half verbouwd worden.Volledige monumentale museummuren werden weggenomen en verplaatst. Ondertussen is er stijgende kritiek op het zelden aanwenden en tentoonstellen van de ruime en interessante collectie en zelfs op de preservatie van deze collectie. Sinds 2010 werd met de tentoonstelling 'Inside Installations' een eerste antwoord op die kritiek geuit en in de zomer van 2011 volgde een tweede collectiepresentatie. In 2012 werd TRACK georganiseerd, een grote stadstentoonstelling als opvolger van 'Chambres d'Amis' en 'Over the Edges'.

Externe link

Edge-firefox.png 51°2′17″N, 3°43′22″E