Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Freya Van den Bossche

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Freya Van den Bossche (Gent, 26 maart 1975) is een Belgische politica voor de sp.a en huidig Vlaams parlementslid. Zij is een voormalig Vlaams en federaal minister.

Levensloop

Opleiding

Ze is de dochter van oud-minister Luc Van den Bossche (1947) en filologe Lieve Bracke (1947). Van den Bossche genoot haar middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent. Ze is kandidaat in de Rechten (1995) en licentiaat in de Communicatiewetenschappen (1999) (beide aan de Rijksuniversiteit Gent).

Politieke carrière

Tijdens haar studentenjaren was Van den Bossche niet partijpolitiek geëngageerd. In 2000 kwam zij als SP-lid op voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 zond de VRT het programma Bracke en Crabbé uit. Een vast onderdeel in dit door Siegfried Bracke en Ben Crabbé gepresenteerde programma was een competitie debatteren tussen zonen en dochters van bekende politici die kandidaat waren. Van den Bossche, dochter van Luc Van den Bossche, won deze wedstrijd en kreeg mede door haar verschijning nationale bekendheid. Als verkiezingsreclame gebruikte ze een postkaart waarop een zwart-witfoto was afgedrukt met een afbeelding van haar benen. Omdat ze haar rok omhoog tilde, waren haar benen naakt tot aan haar zwarte slip te zien. Van den Bossche haalde een goede score en werd verkozen tot gemeenteraadslid. Ze werd ook schepen van onderwijs.

Bij de federale verkiezingen van 2003 kreeg Van den Bossche het lijsttrekkerschap voor de sp.a in Oost-Vlaanderen aangeboden en behaalde ze 105.000 voorkeurstemmen. Ze werd verkozen tot lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en op 12 juli 2003 benoemd tot minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame Ontwikkeling in de regering-Verhofstadt II. Ze trad af als Gents schepen van onderwijs. In juli 2004 werd ze minister van Werk en Consumentenzaken na de overstap van de bevoegde minister Frank Vandenbroucke naar de Vlaamse regering. Na het vertrek van Johan Vande Lanotte in oktober 2005 werd ze vicepremier en minister van Begroting en Consumentenzaken.

In december 2005 kwam ze nogmaals in opspraak nadat ze in een interview met Vrij Nederland een aantal Nederlandse politici had gehekeld: "Hebben jullie in jullie kranten soms personeelsadvertenties staan met: als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je niet in aanmerking voor een ministerspost?", zo stelde zij. Ook hekelde zij het sociale beleid van het kabinet-Balkenende II, dat volgens haar niet genoeg mensen aan het werk hielp. De dag na de verschijning van het interview zag zij zich gedwongen om haar uitspraken terug te nemen, omdat deze op de persoon waren gericht in plaats van op de inhoud. De Nederlandse politici die zij op de korrel nam zagen haar uitspraken vooral als een goede "Belgenmop". Door deze laconieke reactie werd een diplomatiek incident voorkomen.

Bij de Belgische lokale verkiezingen van 2006 werd lijstduwer Van den Bossche met ruim 5.000 voorkeurstemmen opnieuw voor de plaatselijke lijst sp.a-spirit in de gemeenteraad van Gent verkozen. Bij de federale verkiezingen van 2007 behaalde ze 58.987 voorkeurstemmen, een stuk minder dan haar score in 2003, maar desondanks werd ze herkozen. In plaats van haar rok op te tillen verschenen nu posters van Verhofstadt en Freya in een Gents park met de insinuatie dat ze het nog eens moeten overdoen "wegens toch zo leuk".

Na het verlies en het verdwijnen in de oppositie van haar partij in 2007 was ze minister-af en werd ze kamerlid, nadat ze het fractieleiderschap van de sp.a weigerde wegens twijfels aan haar capaciteiten en wegens haar moederschap.[2][3]

Bij de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd ze verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen en maakte ze de overstap naar het Vlaams Parlement. Als lijsttrekster behaalde ze 47.571 voorkeurstemmen. Ze bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot midden juli 2009, waarna ze vervolgens benoemd werd tot Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie in de regering-Peeters II. Als Vlaams Parlementslid werd ze opgevolgd door Jan Roegiers.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 behaalde ze als lijstduwer op de Gentse sp.a-Groen-kartellijst 3123 voorkeurstemmen en werd ze herverkozen in de gemeenteraad. In 2018 besloot ze niet meer op te komen.[4]

Ook na de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014, waarbij ze ze als lijsttrekker 45.863 voorkeurstemmen behaalde, bleef ze Vlaams volksvertegenwoordiger.

Tussen 2008 en 2015 was ze voorzitster van de Oost-Vlaamse sp.a-afdeling.[5][6] In 2015 gaf ze dit voorzitterschap door aan Bart Van Malderen.

Privé

Van den Bossche heeft twee dochters uit een eerdere relatie, was daarna kort gehuwd met een medewerker en kreeg later een zoon met filmregisseur Willem Wallyn. Eind 2015 eindigde deze relatie.[bron?]


1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Freya Van den Bossche op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Jef Tavernier
Federaal minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame Ontwikkeling
2003-2004
Opvolger:
Bruno Tobback
Voorganger:
Johan Vande Lanotte
Federaal minister van Begroting
2004-2007
Opvolger:
Yves Leterme
Voorganger:
Frank Vandenbroucke
Federaal minister van Arbeid en Gelijke Kansen
2004-2005
Opvolger:
Peter Vanvelthoven
Voorganger:
Marino Keulen
Vlaams minister van Wonen en Stedenbeleid
2009-2014
Opvolger:
Liesbeth Homans