Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Station Gent-Dampoort

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
rel=nofollow

Station Gent-Dampoort is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo) en spoorlijn 59 (Antwerpen - Gent) in de stad Gent. Het station Gent-Dampoort heeft het langste perron van België.

Geschiedenis

Het station werd in 1861 geopend als station Gent-Eecloo, dat gelegen was ten noorden van de Antwerpsesteenweg, en dat als kopstation fungeerde voor de lijn naar Eeklo (huidige lijn 58). In 1872 verviel de status van kopstation doordat de sporen ten westen van het station werden doorgetrokken naar Ledeberg, waar de aansluiting op spoorlijn 50 werd gemaakt.

In de directe nabijheid van station Gent-Eecloo lag station Gent-Waas als beginpunt van spoorlijn 59 naar Antwerpen, die haaks op de lijn naar Eeklo stond. In 1911 werd een ruime verbindingsboog gemaakt tussen spoorlijn 58 en 59, en konden treinen vanuit Antwerpen voortaan stoppen in station Gent-Eecloo, dat voortaan de naam Gent-Dampoort droeg. Station Gent-Waas werd afgebroken.

Het stationsgebouw uit 1861 werd in 1973 vervangen door een zuidelijker gelegen gebouw naar plannen van architecten Dirk Servaes en Johan Beyne. Het oude gebouw werd afgebroken, op de plaats ervan is nu een busstation.

Het is na station Gent-Sint-Pieters het tweede belangrijkste station van Gent. Vanuit Gent-Dampoort is het stadscentrum makkelijk en snel bereikbaar.

Het station werd gedeeltelijk gerenoveerd in 2008. Er kwam een nieuwe vloerbedekking in de stationshal en -gangen en de schuilhokjes werden geverfd. Ook kwam er een nieuw sanitair blok en vestigde er zich een Panos broodjeszaak in de gang naar de perrons.

Spoorindeling

spoor spoorlijn richting
1 L 58 - 59 Richting Gent-Sint-Pieters, Schaarbeek, Oostende, Kortrijk, De Panne, Ronse
1a L 58 - 59 Buiten gebruik
2 L 58 - 59 Richting Antwerpen Centraal, Eeklo, Lokeren
2a L 58 - 59 Buiten gebruik
3 L 58 - 59 Richting Gent-Zeehaven, Antwerpen (doorrit)

Treindienst

Sinds 10 december 2017

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
IC 02 Antwerpen-Centraal - Gent - Brugge - Oostende 1x/u 1 & 2
IC 04 Antwerpen-Centraal - Gent - Kortrijk - Lille-Flandres/Poperinge 1x/u 1 & 2

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
IC 28 Antwerpen-Centraal - Gent-Sint-Pieters - De Panne 1x/u 1 & 2
L Eeklo - Gent-Sint-Pieters - Ronse 1x/u 1 & 2
L Gent-Sint-Pieters - Lokeren 1x/u 1 & 2
P Gent-Sint-Pieters - Eeklo Tijdens de piekuren 1 & 2
P Sint-Niklaas - Brussel-Zuid - Schaarbeek 's morgens één rit naar Schaarbeek, 's avonds één rit naar Sint-Niklaas 1 & 2

Weekend

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
L Gent-Sint-Pieters - Antwerpen-Centraal 1x/u 1 & 2

Zaterdag

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
L Eeklo - Gent-Sint-Pieters - Ronse 1x/u 1 & 2

Zondag

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
L Eeklo - Gent-Sint-Pieters - Ronse 1x/om de 2u 1 & 2

Busdiensten

Het station is goed aangesloten op het stads- en streekvervoer van De Lijn, met onder meer de stadslijnen 3, 6, 17/18, 38/39 en de 7-bundel. Verder is Gent-Dampoort opgenomen in het busnetwerk van FlixBus, Eurolines en IC-bus van DB.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.

Sjabloon:Navigatie spoorlijn 59 Antwerpen - Gent

Edge-firefox.png 51°3′20″N, 3°44′27″E