Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nederlanden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:The Low Countries.png
De Nederlanden in de 16e en 17e eeuw

De Nederlanden is de traditionele benaming van het gebied in Noordwest-Europa dat ongeveer overeenkomt met het historische geheel van de huidige Benelux (België, Nederland en Luxemburg) en de Franse departementen Nord, Pas-de-Calais, het graafschap Artesië en Picardië ten noorden van de Somme. Vanaf de vijftiende eeuw kwamen een steeds groter aantal gewesten in dit gebied onder bestuur van de Bourgondische hertogen en kreeg het naast een geografische ook een politieke betekenis.

Ook na het uiteenvallen van dit grotere staatkundige verband bleven afzonderlijke delen zich met de naam Nederlanden aanduiden:

Het prinsbisdom Luik behoort geografisch tot de Zuidelijke Nederlanden maar was tot 1795 politiek onafhankelijk.

De Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden waren tussenin kortstondig herenigd als Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).

Vooral cultureel en taalkundig gezien zijn er daarnaast nog:

Nederlanden/Lage Landen

Nederlanden is ook wel een synoniem voor Lage Landen, dit wordt nader besproken in Benamingen van de Lage Landen.

Zie ook