Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Rabot (wijk)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png

Het Rabot is een wijk in de Belgische stad Gent. De wijk werd ontwikkeld op het einde van de 19e eeuw in het kader van de bloeiende textielindustrie en maakt deel uit van de zogenaamde 19e-eeuwse gordel rond de stad. Het Rabot heeft zijn naam de danken aan het eeuwenoude gebouw aan de Lieve, het Rabot, dat in de volksmond de Torekens wordt genoemd. In de wijk staat ook de Sint-Jozefskerk.

De wijk Rabot wordt nergens officieel omschreven, maar meestal wordt de ruimere omgeving van het plein bedoeld dat uitgeeft op de Wondelgemstraat en Griendeplein, de Gebroeders de Smetstraat, de Opgeëistenlaan en de Begijnhoflaan. De Rabotstraat zelf is een verbinding tussen de Burgstraat en het Rabotgebouw.

Aan het Rabot - met de hoek Gebroeders de Smetstraat - was destijds de textielfabriek NV Loutex gevestigd, thans is het de campus van de Odisee hogeschool.

Een groot deel van de bevolking van deze wijk is van buitenlandse, vooral Turkse, afkomst.

Beleg

Rondom het Rabot versloegen de Gentenaars in 1488 het leger van de Duitse keizer Frederik III, dat na 40 dagen van beleg moest afdruipen. Ook de straten in de buurt herinneren aan dit wapenfeit: de Triomfstraat en de Filips Van Cleeflaan, die verwijst naar de Gentse aanvoerder Filips van Kleef (1459-1528).

Appartementsblokken

Van 1972 tot 1974 werden er op de vrijgekomende gronden van het voormalige Rabotstation en de Gasfabriek drie woontorens gebouwd. Ze telden samen 573 appartementen. Bedoeling is om deze vanaf 2012 geleidelijk aan af te breken en te vervangen door 400 nieuwe sociale woningen, maar dan laagbouw.[1] Deze afbraak en de bewoners van de torens werden het onderwerp van de documentairefilm Rabot door Christina Vandekerckhove.

Op dezelfde strook grond als die van de appartementsblokken werd ook het Nieuw Gerechtsgebouw Gent gebouwd.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Edge-firefox.png 51°3′46″N, 3°42′45″E