Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Louis Minard

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Louis Minard (Gent, 7 juni 1801 - aldaar, 5 augustus 1875) was een Vlaams architect en gemeenteraadslid van Gent. Hij was de zoon van een Franse soldaat en zijn Gentse echtgenote.

Veelzijdig

Louis Minard studeerde te Gent en gaf enige tijd les in de Nederlandse stad Den Haag. Hij maakte vooral naam als architect van klassieke bouwwerken zoals zijn eigen huis in Gent, de Sint-Adrianuskerk van Adegem en de Minardschouwburg in Gent.

Hij kreeg opdrachten van private personen en tekende kastelen, landhuizen, herenhuizen, scholen en kerken. Maar hij ontwierp ook gebouwen in neogotische stijl en neoromaanse stijl, respectievelijk de Sint-Martinuskerk van Burst en Sint-Gertrudiskerk van Wetteren.

Schouwburg

Minard liet de Minardschouwburg bouwen (1847) op eigen kosten als reactie op de Franse schouwburg en opera in Gent. Die werd gebruikt tot in 1898 wanneer de Nederlandstalige schouwburg verhuisde naar het Sint-Baafsplein.

Louis Minard had een grote collectie van oude voorwerpen die later in het Bijlokemuseum en het Louvre te Parijs terechtkwamen. De koningen Leopold I en Leopold II behoorden tot zijn kennissenkring.

Architect Louis Minard werd begraven op het Campo Santo te Sint-Amandsberg (Gent).

Externe link

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Louis Minard op Wikimedia Commons.

rel=nofollow