Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mariakerke (Gent)

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Mariakerke (Oost-Vlaanderen))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Mariakerke
Deelgemeente in België Vlag van België
Mariakerke (Gent)
Mariakerke (Gent)
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Fusie 1977
Coördinaten 51°004′N 3°040′E
Algemeen
Oppervlakte 5,20 km²
Inwoners (31/12/2007) 11.883 (2285 inw/km²)
Mannen 48,02 %
Vrouwen 51,98 %
Overig
Postcode 9030
NIS-code 44021(L)
Oude NIS-code 44038
Detailkaart
Mariakerke (Gent)
Mariakerke (Gent)
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Mariakerke is een deelgemeente van de Belgische stad Gent, de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. Het verstedelijkte Mariakerke telde op het einde van 2007 11.883 inwoners.

Mariakerke is opgedeeld in twee parochies: Onze-Lieve-Vrouw (Mariakerke) en Heilig Hart (Mariakerke-Kolegem).

Geschiedenis

Het is een oud dorp dat vroeger voor bijna 70 percent moeras was, op de rest van het land stonden stukken grond met landgoederen erop zoals nu het huidige Claeys Bouüaert en het Sint-Paulusseminarie, het stond met één enkele weg in verbinding met Gent. Die weg is nu uitgegroeid tot de Brugsesteenweg.

Mariakerke werd in 1793 een zelfstandige gemeente en heeft toen zijn definitieve naam gekregen. Daarvoor was er sprake in 16de-eeuwse geschriften van Merekercke, Meirekercke en Mariakercke. In de vijftiende eeuw vermeldde Filips de Goede in een charter de naam Meeriskercke.

Mariakerke wordt reeds van in de zeventiende eeuw in twee doorsneden door de Brugse Vaart. De twee helften werden verbonden door Mariakerkebrug, een brug die meerdere malen werd opgeblazen in het verleden tijdens diverse oorlogen. De huidige brug dateert van 1964. De twee helften, Mariakerke-Centrum en Mariakerke-Oost hebben door de eeuwen splitsing een eigen cultuur ontwikkeld.

In de achttiende eeuw werd de verbindingsweg met Eeklo aangelegd door Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Dit is nu de N9 geworden.

In het tweede deel van de negentiende eeuw trokken veel inwoners naar de fabrieken in Gent. De fabriekseigenaars en rijke stedelingen bouwden er op het einde van de negentiende eeuw kastelen als buitenverblijven. De meeste van deze kastelen zijn bewaard gebleven en maken van Mariakerke een echt kastelendorp (net zoals Vinderhoute en Lovendegem). Elk van deze kastelen had ook een groot aangesloten domein, waarvan er vele grotendeels bewaard zijn gebleven. Hierdoor blijft Mariakerke tot op vandaag nog steeds een uitgesproken groen dorp.

Na de Tweede Wereldoorlog komt door de expansie van Gent een massale invloed van duizenden stadsbewoners.

In 1976 komt er de fusie met Gent. Sindsdien is Mariakerke deelgemeente van Gent.

Geografie

Mariakerke ligt aan de rand van het Meetjesland en wordt begrensd door Wondelgem in het noordoosten, Gent in het zuidoosten, Drongen in het zuidwesten, Lovendegem in het noordwesten en Evergem in het noorden. Het wordt in twee gesneden door de Brugse Vaart, de delen ervan heten Mariakerke-Centrum en Mariakerke-Kolegem.

Bezienswaardigheden

Hoofdartikel.png Zie lijst van onroerend erfgoed in Mariakerke voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kastelen

In Mariakerke zijn verschillende kastelen gelegen:

Groen in en om Mariakerke

Mariakerke en zeker Mariakerke-Oost is lang een landelijk, moerassig gebied gebleven rond de rivieren Durme, Kale en Lieve. Het groene karakter van Mariakerke wordt niet alleen bepaald door de vele kasteelsites met bijbehorende parken, maar ook door het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen.

Zoals zovele dorpen en steden is ook Mariakerke de laatste decennia onder druk komen te staan van een aantal grote verkeersassen. Reeds lang wordt Mariakerke in tweeën gesneden door de N9, maar sinds de laatste decennia ook door de R4 (ring rond Gent) die in het noorden en het westen Mariakerke eigenlijk begrenst.

Eén van de bekendste groene plekjes in Mariakerke is het "Pisbosje". Dit is gelegen aan de N9 en is een onderdeel van het park aan het Van Tieghemkasteel (nu Roelandpark geheten). Dit park werd doormidden gesneden door de brug van Mariakerke. Het kleinste deel ten noordwesten, is ongeveer één hectare groot en is sinds de jaren 1990 een aantal malen in het nieuws geweest. In het begin van de jaren 90 waren er plannen van de toenmalige eigenaar (met steun van het Stadsbestuur) om dit bosje te rooien en er een hamburgerrestaurant neer te zetten. Vandaar ook de bijnaam "hamburgerbosje". Na heel veel protest van buurtbewoners en jeugdverenigingen besliste Stad Gent om dit stuk groen te behouden en werd een onteigeningsplan opgestart. In 2007 waren er echter weer plannen om dit bosje te ontginnen, door het aflopen van het onteigeningsplan daar de opeenvolgende Stadsbesturen verzuimd hadden om er werk van te maken. Door het Gentse Stadsbestuur werd wel het stuk park rond het dienstencentrum aangekocht maar was geen geld meer voorzien voor de aankoop van het hamburgerbosje, waarop men dan bebouwing zou toelaten. Nieuwe protesten hebben het stadsbestuur ertoe bewogen om deze plannen op te bergen en noodreserves aan te spreken om dit deel toch aan te kopen.

Sport

Voetbalclub KSC Excelsior (KSCE) Mariakerke is aangesloten bij de KBVB en speelt er in de provinciale reeksen.

In Mariakerke-Centrum is de sporthal Bourgoyen gelegen.

Evenementen

Eén van de belangrijkste evenementen in Mariakerke zijn de jaarlijks terugkerende feesten. Net voor 1 mei gaat het Zomerlief door, met activiteiten doorheen geheel Mariakerke, maar voornamelijk geconcentreerd rondom het domein Claeys Bouüaert. Later op het jaar zijn er de Kollefeesten in en rond het Kollekasteel in Mariakerke-Oost. Jarenlang ging hier het festival Woodrock door. Gesticht in 2007 door enkele tieners groeide het tot een groot evenement uit en verhuisde het in 2016 naar het Park Vyncke-Bovyn in de buurgemeente Wondelgem.

Bekende (ex-)inwoners van Mariakerke

Externe links

Edge-firefox.png 51°4′18″N, 3°40′24″E