Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Stadsmuseum Gent

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Stadsmuseum Gent (STAM) is een museum in de Belgische stad Gent.

Toelichting

Het museum dat eind 2010 zijn deuren opende, brengt de geschiedenis van de stad Gent in beeld. De oorsprong van dit museum gaat wat de collectie betreft terug tot 1833, het jaar waarin het Oudheidkundig Museum van de Bijloke in Gent werd opgericht. In 1928 werd het museum in de Bijlokeabdij ondergebracht. Dat leidde tot de naam Bijlokemuseum.

Hoofdartikel.png Zie Bijloke en Oudheidkundig Museum (Gent) voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Met de Bijlokecollectie als basis en de Bijlokeabdij en het Bijlokeklooster als gebouwen, bouwt STAM een werking als hedendaags erfgoedforum uit. De Bijlokecollectie werd aangevuld met stukken uit andere collecties. Aansluitend op de historische gebouwen construeerde men een nieuw inkomgebouw, ontworpen door de Gentse stadsarchitect Koen Van Nieuwenhuyse.

Het vaste circuit van het STAM vormt een museale en multimediale introductie op een bezoek aan de stad Gent. Het verleden van de stad brengt men in aparte ruimtes via enkele grote thema's chronologisch in beeld. De huidige situatie en de toekomstige ontwikkellingen komen aan bod. Er is ook een evocatie te zien van de zoektocht naar het verdwenen paneel van het Lam Gods.
De tijdelijke tentoonstellingen van het STAM lichten het fenomeen "stedelijkheid" uit aan de hand van actuele thema's. STAM verwijst de bezoeker door naar de stad zelf en naar het Gentse cultureel erfgoed.

Blikvanger

De blikvanger van het museum is de luchtfoto van Gent, 300 m² groot, waarop de bezoekers kunnen rondlopen en software waarmee Gent in detail en over vier eeuwen heen kan worden bekeken. In de Bijlokeabdij die men bereikt via een glazen passerelle wordt het verhaal van de stad verteld aan de hand van driehonderd voorwerpen. Zichten op Gent is een andere multimediale toepassing: op een scherm toont men een zicht op de stad van het jaar 1534, plattegronden uit 1614 en 1912 en een actuele luchtfoto.

Onderscheiding

Het Stadsmuseum Gent was de winnaar van de Vlaamse MuseumPrijs 2012.

Externe links

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met STAM op Wikimedia Commons.

Edge-firefox.png 51°02′37″N, 3°43′2″E