Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Baarle (Oost-Vlaanderen)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Baarle
Plaats in België Vlag van België
Baarle (Oost-Vlaanderen)
Baarle (Oost-Vlaanderen)
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Coördinaten 51°02′N 3°037′E
Algemeen
Oppervlakte 6,50 km²
Inwoners ca. 2500
Detailkaart
Baarle (Oost-Vlaanderen)
Baarle (Oost-Vlaanderen)
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Baarle is een plaats in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het dorp maakt deel uit van de Gentse deelgemeente Drongen. Baarle ligt ten zuidwesten van het centrum van Drongen, langs de Leie. Tot 1805 was het een zelfstandige gemeente.

Door de aanwezigheid van een afrit van de drukke E40-snelweg, een hotel en een industriepark kan Baarle als het zakencentrum van Drongen worden beschouwd. Daarnaast bevinden zich in Baarle onder meer een kerk en een rustoord.

Geschiedenis

Een oude vermelding van de plaats gaat terug tot 820-822. Het gebied was eigendom van de Sint-Pietersabdij. De kerk wordt reeds in 1025 vermeld. Het dorp lag oorspronkelijk op beide oevers van de Leie. Het zuidelijke deel ging uiteindelijk naar Sint-Martens-Latem en de vroegere gemeente Baarle werd in 1805 bij Drongen gevoegd. De parochie bleef echter zelfstandig. In 1977 werd het plaatsje samen met de rest van Drongen een deelgemeente van Gent.

Bezienswaardigheden

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Baarle (Drongen) op Wikimedia Commons.

Edge-firefox.png 51°2′11″N, 3°37′18″E