Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Sint-Jorishof (Gent)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Sint-Jorishof, in Gent was in de middeleeuwen het hof van de Sint-Jorisgilde, een gilde van kruisboogschutters. Het bevindt zich tegenover het stadhuis en het perceel liep in de middeleeuwen tot aan het Belfort.

Er stond eerst een houten lakenhal. Het huidige gebouw werd opgericht tussen 1469 en 1477. In 1477 logeerde Maria Van Bourgondie hier.[1] Het doorstond de volgende eeuwen relatief ongeschonden.[2] In 1909 werd het gebouw eigendom van de Stad Gent. Het werd in 1911-1912 een eerste keer gerestaureerd onder leiding van de architect Hendrik Geirnaert. Het beeld van Sint-Joris werd bij deze restauratie vervaardigd door Geo Verbanck. In 2000 werd de gevel opnieuw gerestaureerd. Het gebouw vormt een geheel met het aanliggende gebouw, de 'Witte Moor' of 'Grote Moor'.

In het midden van de 20e eeuw was het één van de meest prestigieuze restaurants, bij de Gentenaars bekend als Cour Saint-Georges.[3]. Het gebouw werd door het stadsbestuur in pacht gegeven en deed dienst als hotel. Het stond dan een hele tijd leeg en werd zelfs door krakers bewoond.[4]

Sinds 2014 is het gebouw opnieuw geopend als restaurant en brasserie. Ook het koetshuis heeft een nieuwe betekenis als feestzaal gevonden. Er zijn vele werkzaamheden bezig om de verschillende niet in gebruik zijnde verdiepingen, de kapel, de binnenkoer en de oude brouwerij te restaureren of een nieuwe functie te geven.

Hotel Cour Saint-Georges

Aan de overzijde van de straat, Nederpolder, ligt het hotel Cour Saint-Georges. Een tijd lang werd door dit hotel ook kamers uitgebaat in het 'echte' Sint-Jorishof, maar de pachtovereenkomst is hiervoor sinds 2009 afgelopen.[5]

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Sint-Jorishof (Gent) op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Edge-firefox.png 51°3′16″N, 3°43′33″E