Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Heiligenkalender

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De heiligenkalender geeft een lijst van naamdagen. Ze is onderverdeeld per maand. Een alfabetische lijst van heiligen kan men vinden in de lijst van christelijke heiligen.

De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt vier soorten heiligenvieringen:

Zo is 1 januari het hoogfeest van Maria, Moeder Gods, 9 augustus het feest ter nagedachtenis van Edith Stein, 20 augustus de verplichte gedachtenis van Bernardus van Clairvaux en 14 oktober de vrije gedachtenis van paus Calixtus I.

Voor de diocesen van een kerkprovincie kunnen de bisschoppen de rang van de naamdag van heiligen wijzigen, zodat de heiligen uit hun kerkprovincie meer aandacht krijgen. Ook kloosterorden en congregaties kunnen de feesten van heiligen en zaligen uit hun geledingen op soortgelijke wijze met hogere rang vieren. De heiligverklaring van steeds nieuwe heiligen leidt vaak tot verschuivingen op de heiligenkalender. Bij de wijziging van het Calendarium Romanum in 1969 verdween een aantal als legendarisch beschouwde heiligen uit de lijst van kerkelijke feestdagen.

Veel van deze naamdagen zijn tevens merkeldagen.

janurifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember

Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

Externe links