Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Naamdag

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De naamdag is de gedenkdag van de heilige naar wie een katholiek of orthodox persoon genoemd is (meestal tijdens de doop, de zogenaamde doopnaam). De naamdagen vallen in het algemeen op de sterfdag van de betreffende heilige. Een voorbeeld, dat zowel in Griekenland als in Nederland en België bekend is, is Sint-Nicolaas. Hij stierf op 6 december in het jaar 342.

In Nederland en Vlaanderen wordt iemands naamdag niet vaak gevierd, met uitzondering van enkele plaatsen in Limburg. In sommige landen is de naamdag belangrijker dan de verjaardag.

Op Cyprus worden naamdagen op een kleurrijke wijze gevierd. De jaarlijkse viering van de inwijding van een plaatselijke kerk of klooster (kermis) valt op de gedenkdag van de beschermheilige van het dorp of de patroonheilige van die kerk of het klooster. Op die dag worden door de dorpsbewoners rond de kerk of het klooster allerlei producten aan de man gebracht, inclusief de plaatselijke lekkernijen. Vrij vaak kreeg iemand de naam van de beschermheilige van die parochie, zodat iemands naamdag (onomastiki eorti) samenviel met de plaatselijke kermis (panigiria). Deze kermis gaat niet zozeer vergezeld van kermisattracties zoals die in België en Nederland gebruikelijk zijn, maar heeft meer de vorm van een dansfeest.

Ook in Italië, Griekenland, Rusland, Hongarije, Servië, Roemenië, Polen, Slowakije en Tsjechië wordt de naamdag gevierd.

In deze landen krijgen kinderen bij de doop een naam van een orthodoxe of katholieke heilige, en dus heeft iedereen zijn eigen naamdag. Ook in Nederland kan vaak nog een naamdag gevonden worden die bij een voornaam hoort, maar wanneer een voornaam sterk afwijkt van de namen in de heiligenlijst, kan nazoekwerk nodig zijn. Wanneer een naam niet in een of andere vorm in de heiligenlijst staat, kiest men eventueel een gelijkaardige of verwante naam die wel in de lijst staat. Soms zijn er bij een bepaalde naam twee of meer mogelijke naamdagen. Zo kan Leopold bijvoorbeeld zijn naamdag vieren op de gedenkdag van Leo I de Grote (10 november) of Leo IX (19 april). In dat geval wordt de dag gekozen die het dichtst bij de verjaardag ligt of de eerstvolgende naamdag na de verjaardag. Als iemand geen naamdag heeft, wordt deze gevierd op Allerheiligen. Voor de Grieks-Orthodoxe Kerk valt deze dag op de dag na Pinksteren en niet op 1 november.

Het maakt meestal niet uit of een naam tot een mannelijke of vrouwelijke heilige behoorde, want bijna alle namen kunnen aan zowel zonen als dochters gegeven worden. Zo kan, in het eerder voorbeeld van Sint Nicolaas, de naam voor dochters veranderd worden in Nicoletta of Nicole.

De naamdag wordt gevierd met uitgebreid eten, gebak, drank, bloemen, kleine cadeaus, bezoek van familie en goede vrienden.

Zie ook

Externe links