Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Evangelist

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een evangelist is letterlijk de brenger van een evangelie ("goede boodschap"). Het woord wordt in verschillende concrete betekenissen gebruikt:

In de marketing wordt het woord 'evangelist' gebruikt voor iemand die een nieuwe dienst, product of technologie enthousiast propageert.

Evangelieschrijver

Het woord evangelie komt uit het Grieks en betekent 'goede boodschap'.

Van vier evangelisten die het christelijke evangelie in geschreven vorm verspreidden is het levensverhaal van Jezus in het Nieuwe Testament van de Bijbel opgenomen. Deze evangelieschrijvers staan bekend als Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes.

In de beeldende kunst worden „de vier evangelisten” sinds de 4de eeuw ook voorgesteld door symbolische figuren. Deze waren gebaseerd op de visioenen in de Bijbelboeken Ezechiël 1 en Openbaring 4. Hierin is sprake van een leeuw, een arend of adelaar, een stier en een menselkjke figuur. Traditioneel wordt de apostel en evangelieschrijver Johannes weergegeven als of vergezeld van een arend, Lucas met een stier, Marcus een leeuw en Mattheüs als een engel. Deze weergave, ook wel tetramorf genoemd (uit het Grieks: vier vormen), is waarschijnlijk van Syrische oorsprong.

Andere, niet-canonieke, evangeliën zijn bekend geworden dankzij de Nag Hammadi geschriften, onder andere het Evangelie naar Maria Magdalena en het Evangelie van Thomas.

Verspreider van het evangelie

Iemand die geen graad heeft in de theologie, en die wel het evangelie verspreidt, wordt ook evangelist genoemd. Internationaal bekende evangelisten zijn Billy Graham, David Wilkerson, Hal Lindsey, Morris Cerullo, Reinhard Bonnke, Tim LaHaye, Benny Hinn en Johan Maasbach (1918 - 1997).

Verspreider van een virtuele gemeenschap (online community)

Het woord ’evangelist’ wordt ook toegepast op zeer actieve leden op een virtuele gemeenschap, ook 'online community' genoemd, die er alles aan doen om nieuwe leden naar de gemeenschap te trekken worden. Succesvolle virtuele gemeenschappen hebben hun populariteit vaak te danken aan deze evangelisten.[1]

Zie ook

Bronvermelding

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Evangelists op Wikimedia Commons.

rel=nofollow