Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Adrianus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Adrianus (overleden te Nicomedia, 4 maart 304) was een Romeins officier en een christelijke martelaar.

Hagiografie

Volgens de legende was Adrianus officier in het Romeinse leger van keizer Galerius en moest 23 christenen vervolgen, maar werd door hun standvastigheid zelf bekeerd. Daarop werd Adrianus gemarteld. Op een aambeeld werden zijn benen met een ijzeren stang vermorzeld en werd zijn hand met een bijl afgehakt. Zijn echtgenote, de heilige Nathalia, ondersteunde hem tijdens de martelingen. In verhalen wordt beschreven dat hij na zijn dood aan zijn vrouw verscheen en tijdens een storm haar schip beschermde.

Verering

Zijn feestdag is in de Rooms-Katholieke Kerk op zijn sterfdag, 4 maart en op 8 september (kerkwijding in Rome), zonder zijn echtgenote Nathalia. In de Orthodoxe Kerk valt zijn feestdag samen met zijn vrouw Nathalia op 8 september en zonder zijn echtgenote op 4 maart en 26 augustus.

Adrianus is de patroonheilige van Lissabon en Geraardsbergen en van de boden, de bierbrouwers, slagers, smeden, gevangenisbewaarders en soldaten. Hij wordt aanroepen tegen een plotselinge dood, onvruchtbaarheid en de pest.

Iconografie

Adrianus wordt soms afgebeeld met in de ene hand een ijzeren stang en in de andere hand een aambeeld, in de kleding van een Romeins officier, of soms vergezeld van zijn echtgenote Nathalia.

Weblinks

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Saint Adrian op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow