Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wolfsindis van Reichbach

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wolfsindis van Reichbach was een Duits martelares. Volgens de legende was zij christen en had zij haar maagdelijkheid aan God toegewijd. Haar heidense vader, de gouwgraaf van Warth, had andere plannen met haar. Toen zij zich daaraan niet wilde onderwerpen, liet hij haar ombrengen. Volgens een andere versie was het niet haar vader die haar dood op zijn geweten had, maar een vrijpostige vrijer.

Men plaatst deze gebeurtenissen in de 6e tot 7e eeuw. Op de plek waar zij werd gedood in Reisbach is een bron ontsprongen, waarboven men in 1816 een kapelletje liet bouwen. Het water bracht vele pelgrims genezing, vooral mensen met oogkwalen. Haar gebeente ging verloren tijdens de Dertigjarige Oorlog. Haar feestdag is op 2 september. Wolfsindis wordt afgebeeld met een kruik water.

q2552032 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow