Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kerstverlichting

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kerstverlichting is sfeerverlichting die gebruikt wordt in de periode rond de maand december, vooral rond kerstmis, dat op het noordelijk halfrond in het donkere deel van het jaar valt.

In veel winkelcentra en winkelstraten en op pleinen zoals een markt in steden wordt een tijdelijke openbare elektrische verlichting opgehangen als versiering.

Vroeger bestond kerstverlichting vooral uit kaarsen. Bekend is de adventskrans met vier kaarsen, of een aantal kandelaars met een kaars of kaarsenhouders met waxinelichtjes, bijvoorbeeld bij een kerststal. Een kerstboom werd vroeger wel eens met kaarsjes versierd.

In lutherse streken werd wel eens gedacht dat Maarten Luther zelf de uitvinder was van de verlichte kerstboom. Tijdens een wandeling in de kerstnacht, zou hij zo onder de indruk geweest zijn van de fonkelende sterren, dat hij besloot om een spar in huis te plaatsen en deze met kaarsen te verlichten, om de rest van het gezin ook van het mooie zicht te laten genieten. Dit niet op feiten berustende verhaal verspreidde zich door een aantal populaire prenten van Carl August Schwerdgeburth (1785-1878) en van Gustav König waarop Luthers gezin onder de kerstboom te zien was.[1][2]

In 1882 kwam Edward Johnson, de assistent van Thomas Edison, op het idee om elektrisch snoer met lampjes te maken als kerstboomverlichting. Vanaf 1890 volgde een massaproductie van kerstverlichting.[3]

De laatste jaren versieren steeds meer particulieren zowel de buitenkant als binnenkant van hun huis met elektrische kerstverlichting. Er worden velerlei figuren gebruikt zoals een kerstman, arreslee, rendier, kerstboom, sterren. Er zijn vooral veel witte lampjes maar ook gekleurde versiering wordt gebruikt. Er worden zelfs wedstrijden gehouden voor de mooiste kerstversiering.

Kerstverlichting is onder andere verkrijgbaar in een tuincentrum.

Extra elektrisch vermogen

De kerstverlichting in Nederland neemt bij elkaar een vermogen op van ruim 500 MW. Dit houdt in, dat hiervoor in een elektriciteitscentrale één grote generator extra moet worden ingezet, om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit vermogen wordt niet alleen opgenomen door de kerstverlichting binnen, maar ook voor een groot deel door de toenemende trend om ook de buitenkant van het huis te verlichten.

(1 MW = 106 watt = 1 miljoen watt)

Als een huisgezin tijdens de feestdagen de kerstverlichting binnen en buiten constant laat branden, dan wordt er aan energie 75 à 100 kWh opgenomen. Dit kost ongeveer 15 à 20 €.

(1 kWh = 1 kilowattuur = 1000 watt gedurende een uur)

Ledlampjes

De kerstverlichting bestaat meestal uit lichtsnoeren of traditionele kerstboomlampjes. Als deze verlichting niet in orde is, dan kan een elektrische schok van 230 volt voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook kan er brand ontstaan.
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt, dat ruim 17% van alle onderzochte kerstverlichting nog steeds onveilig is en voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
De tegenwoordig op de markt verschenen energiezuinige ledlampjes zijn niet alleen gunstig voor het energieverbruik, maar helpen daarnaast ook om gevaarlijke situaties te vermijden.
De ledlampjes zijn steviger dan de gloeilampjes, gaan langer mee en worden bovendien niet warm. Aangeraden wordt dan ook, over te stappen op dit soort kerstverlichting.

Verwijzingen

  1. º Wittenberger Sonntag, 26 december 2015, Die Mär von Luthers Weihnachtsbaum
  2. º Deutsche Welle, 20 december 2009, Glaubenskrieg um den Tannenbaum
  3. º University of Illinois Extension, Christmas Tree Facts, Great Moments in Christmas Tree History, http://extension.illinois.edu/trees/facts.cfm

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Christmas lights op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow