Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leuven

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie het onderkopje Sociale beweging over de taalstrijd in Leuven, op het hoofdartikel KVHV Leuven.
De Grote markt in Leuven

Leuven (Frans: Louvain) is de hoofdstad van de Belgische provincie Vlaams-Brabant.

Leuven is bekend vanwege het bier, de taalstrijd en de universiteit. In 1366 werd brouwerij De Horen, de latere brouwerij Artois, in Leuven opgericht.

In Leuven bestonden sinds de Tweede Wereldoorlog twee universiteiten, een Franstalige en een Nederlandstalige. Bij de vastlegging van de taalgrens in 1962 kwam Leuven in Nederlandstalig taalgebied te liggen. De Katholieke Universiteit Leuven mocht volgens de taalwetgeving tweetalig blijven. Er groeide echter een beweging om de Leuvense universiteit volledig te vernederlandsen. Vlaamse studenten lanceerden de slogans 'Leuven Vlaams' en 'Walen buiten'. in 1968 ontstonden rellen die zo hevig waren dat de examens werden opgeschort. Leuven veranderde gedurende enkele weken in een bezette stad. De regering Van den Boeynants 1 viel over de kwestie en de universiteit werd gesplitst, de Franstaligen verhuisden naar Ottignies in Waals-Brabant.

In 1831 was de Slag bij Leuven, een veldslag tussen Belgische opstandelingen en Nederlandse troepen. Koning Leopold I van België had in Leuven zijn hoofdkwartier gevestigd. De Belgen moeten wijken, een Frans leger was echter de grens overgetrokken om de Belgen te hulp te komen. Om oorlog met Frankrijk te voorkomen, sloot de Prins van Oranje (de latere koning Willem II) een wapenstilstand met de Belgen.

Kunstonderwijs

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow