Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Piek (kerstversiering)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kerstboom met een ster als piek.

De piek maakt onderdeel uit van de versiering van de kerstboom. Zij wordt altijd bovenin de boom geplaatst, waardoor haar spitse vorm de lucht in wijst en daarmee het hoogste punt van de kerstboom is. Soms ziet men ook pieken in de vorm van een ster.

Het is niet precies duidelijk wat de herkomst van de piek is. Volgens sommige bronnen verwijst de piek naar de Ster der Wijzen of een geabstraheerde weergave daarvan. Volgens een andere theorie zou de piek een gespieste appel zijn (vergelijk de vorm van de piek), daar appels van oudsher[Toelichting gevraagd] een versiering waren van de Germaanse boom[Toelichting gevraagd] op het Joelfeest, het Germaanse Zonnewendefeest.

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Christmas tree op Wikimedia Commons

rel=nofollow
rel=nofollow