Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eerste kerstdag

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eerste kerstdag is de eerste dag van het kerstfeest. Eerste kerstdag vindt altijd plaats op 25 december.

Eerste kerstdag wordt meestal thuis in familiekring gevierd. 's Avonds vindt er vaak een speciale avondmaaltijd een kerstdiner plaats, die zelf klaargemaakt wordt. Ook kan men met familie naar een restaurant gaan voor het diner. In Ierland daarentegen is Kerstmis een zeer traditioneel familiefeest dat in huiselijke kring gevierd wordt. Effect is dat restaurants, pubs en winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer grotendeels stil ligt.[1]

In de Germaanse traditie was 25 december de eerste dag van het twaalfdaagse joelfeest, waarop gevierd werd dat de dagen weer langer werden. Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.

In de meeste kerken vindt er 's morgens een kerkdienst plaats, die veelal druk bezocht wordt. Vaak is er een koor en zingt men traditionele kerstliederen.

Referenties

rel=nofollow
rel=nofollow