Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kerstmuziek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Adventskapelle Dresden 2014.jpg
Adventskapel in Dresden (2014)

Kerstmuziek is religieuze of populaire muziek die vooral in de kersttijd wordt uitgevoerd. De gezongen muziek wordt over het algemeen benoemd met het woord kerstlied. Men kan hierbij meerdere soorten onderscheiden.

Onderscheid

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen religieuze kerstliederen, die over de geboorte van Jezus Christus gaan, en de profane liederen die de sfeer rond Kerstmis beschrijven (de Kerstman, sneeuw of gezelligheid). De profane liederen zijn veelal van Amerikaanse oorsprong. De Kerstmanliederen komen overeen met onze Sinterklaasliederen.

Daarnaast is er ook klassieke muziek die speciaal voor kerst is gecomponeerd, zoals het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach.

Bepaalde ideologieën als het communisme, het liberalisme, het laïcisme en het nationaalsocialisme bestrijden (bestreden) de christelijke viering van Kerstmis; "O Tannenbaum" ("O denneboom") werd bijvoorbeeld in het Derde Rijk gebruikt ter verdringing van overige kerstliederen.

De religieuze kerstliederen omvatten ook een aantal canonische liederen die een verschillende afkomst en ouderdom hebben. Voor de Nederlanden zijn een aantal kerstliederen bekend uit de 15e en 16e eeuw, te vinden in handschriften die waarschijnlijk hun oorsprong vinden in kringen rond de Moderne Devotie, terwijl het genre voor de Spaanse Nederlanden in de zeventiende eeuw muteert naar de Cantiones natalitiae. Een lied als Hoe leyt dit kindeke of Nu zijt wellekome stamt uit het begin van de nieuwe tijd; Stille Nacht werd in het begin van de negentiende eeuw geschreven.

In de twintigste eeuw werden de liederen Jingle Bells en (I'm dreaming of a) White Christmas, beide producten van de Amerikaanse muziekindustrie, de bekendste vertegenwoordigers van de tweede soort kerstliederen. Veel popartiesten hebben sindsdien een kerstlied gemaakt. Een eigenaardigheid hierbij is dat deze singles in Nederland niet of nauwelijks doorbreken, doordat er een taboe rust de single vóór 6 december te promoten (men wil het Sinterklaasfeest beschermen), en het lied op die manier weinig tijd heeft om populair te worden.

In sommige liederen komt Kerstmis zelfs niet voor (Jingle Bells gaat alleen over sneeuw) maar desondanks worden ze als kerstliederen beschouwd en is het niet correct ze buiten de kersttijd te zingen of te spelen.

De bekendste uitvoerders van kerstmuziek zijn de traditionele Engelse Christmas Carol Singers. Gekleed in fabelachtige kledij uit de Charles Dickens periode brengen deze zangers vocaal (a capella) en meestal vierstemmig allerhande bekende kerstliederen ten gehore tijdens de kerstperiode.

In België zijn de bekendste uitvoerders The Christmas Carol Singers.

Voorbeelden

Klassieke kerstmuziek

Traditionele christelijke kerstliederen

Andere Nederlandstalige kerstliedjes

Traditioneel Engelstalige kerstliedjes

Bestand:U.S. Army Band - Good King Wenceslaus.ogg
Good King Wenceslas

Dit zijn zogenaamde Christmas carols, waarvan een groot aantal is gearrangeerd door de Britse organist David Willcocks

Profane Engelstalige kerstliedjes

Pop-kerstliederen

Zie ook

Externe links

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Christmas carols op Wikimedia Commons.

rel=nofollow