Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

De Wachttoren – Aankondiger van Jehovah’s Koninkrijk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Iedere maand verschijnt De Wachttoren als een studieuitgave. Deze bevat artikelen die iedere week besproken worden op de wekelijkse vergaderingen van in de Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen.

Het tijdschrift De Wachttoren is de belangrijkste publicatie van Jehovah's Getuigen. Met een oplage per uitgave van 61.651.000 in 294 talen[1] is het het meest verspreide tijdschrift ter wereld.[3][4][5] Het tijdschrift wordt uitgegeven door het Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap. Maandelijks verschijnt er een studieuitgave en tweemaandelijks een „publieksuitgave”.

Hoewel artikelen soms oorspronkelijk in een andere taal geschreven worden, wordt wegens de wereldwijde oplage de Engelse versie als basis gebruikt voor de vertaling in andere talen. Uit praktische overwegingen wordt daarom het originele artikel vaak in het Engels geschreven. Vertaalafdelingen over de hele aarde kunnen bij vertaalproblemen meer informatie vragen aan de translation services in het plaatselijke bijkantoor of op het hoofdbureau. Alle vertalers kunnen in het computersysteem ook de vragen en antwoorden van andere vertalers in andere landen raadplegen. De auteurs blijven anoniem. Momenteel worden de tijdschriften in het Nederlands (voor Nederland, België, Suriname en voor Nederlandstaligen over de hele aarde) gedrukt in Engeland.[6] Naast de gedrukte versie is het tijdschrift ook beschikbaar als audio-cd, mp3 cd-rom, als download in pdf-formaat, en in gebarentaal ook als videodownload of dvd.

Doel

Het voorwoord van dit tijdschrift zegt het volgende:

Dit tijdschrift, De Wachttoren, eert Jehovah God, de Bestuur der van het universum. Het troost mensen met het goede nieuws dat Gods hemelse Koninkrijk binnenkort een eind zal maken aan alle slechtheid en daarna deaarde in een paradijs zal veranderen. Het spoort aan tot geloof in Jezus Christus, die gestorven is zodat wij eeuwig leven kunnen krijgen en die nu regeert als Koning van Gods Koninkrijk.

Het tijdschrift wordt door Jehovah’s Getuigen gebruikt als evangelisatiemateriaal en kosteloos aangeboden aan voorbijgangers op straat of tijdens gesprekjes aan de deur. Het drukken wordt gefinancierd door vrijwillige bijdragen.[7]

Geschiedenis

De publicatie werd op 1 juli 1879 gestart door Charles Taze Russell met de titel Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence. De eerste uitgave noemde als prospectus:

Dit is het eerste nummer van de eerste jaargang van „ZION’S WATCH TOWER” en het zal niet misplaatst zijn het doel van de publicatie te vermelden.

Dat wij „in de laatste dagen”, „de Dag des Heren” leven — „het einde” van het tijdperk van het Evangelie en, daarmee, in de dageraad van een „nieuw” tijdperk, zijn feiten die niet alleen worden onderscheiden door de nauwkeurige student van het Woord, door de geest geleid, maar de uitwendige tekenen die voor de wereld herkenbaar zijn geven hetzelfde getuigenis en wij verlangen ernaar dat het „huisgezin van geloof” zich volledig bewust zijn van het feit dat—

Wij leven, wij verblijven
In een groots en ontzagwekkend tijdperk;
In een tijdperk van tijdperken om te vertellen
Dat te leven subliem is.

In 1909 werd de naam gewijzigd in The Watch Tower and Herald of Christ’s Presence. In 1920 herdrukte het Wachttorengenootschap alle uitgaven van 1879 tot 1919 in zeven delen. Deze set staat tegenwoordig bekend als Watchtower Reprints; de set is door de jaren heen ook door anderen herdrukt, met name de Bijbelonderzoekers. Weer enkele jaren later, in oktober 1939, werd het tijdschrift hernoemd naar The Watchtower and Herald of Christ’s Presence en vanaf maart 1940 naar de naam die het tijdschrift nog altijd draagt: The Watchtower Announcing Jehovah’s Kingdom ofwel De Wachttoren — Aankondiger van Jehovah’s Koninkrijk.

Van 2001 tot en met juni 2009 werd het tijdschrift op cassetteband verspreid,[8] vanaf 2006 als audio-cd en vervolgens ook als mp3-data-cd uitgegeven.[9] Vanaf januari 2009 wordt het ook als download aangeboden.[8][10]

Sinds 1 januari 2008 verschijnen de „studieartikelen”, die door Jehovah’s Getuigen op de wekelijkse Wachttorenstudie worden besproken, gebundeld in een uitgave, terwijl de andere uitgave meer gericht is aan het algemene publiek. De uitgave van de vijftiende van de maand is de „studie-uitgave” en is voornamelijk bedoeld voor de bespreking tijdens de wekelijkse Wachttorenstudie.

Door de toenemende digitalisering wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale publicaties en filmpjes op de website jw.org. Per 1 januari 2013 werden de publieksuitgave van De Wachttoren en Ontwaakt! van 32 naar 16 pagina’s gereduceerd.[11] Ook verschijnen de Ontwaakt! en de publieksuitgave van De Wachttoren sinds januari 2016 nog slechts tweemaandelijks.

De wekelijkse Wachttorenstudie

Op deze vergadering wordt een Bijbels thema behandeld aan de hand van een artikel in de studie-uitgave van De Wachttoren. De stof wordt behandeld door het artikel alinea per alinea voor te lezen, waarbij de toehoorders de gelegenheid hebben om voorgedrukte en eventueel bijkomende vragen aan de hand van de tekst in het artikel te beantwoorden.

Nederlandse versie

In 1918 werden drie Nederlandstalige proefexemplaren uitgegeven, maar er was geen animo voor verdere uitgaven.[12] Vanaf 1926 werd De Wachttoren regulier uitgegeven in het Nederlands onder de naam De Wachttoren en Verkondiger der Tegenwoordigheid van Christus.[13] In 1939 werd deze naam veranderd in De Wachttoren en Aankondiger van Jehova’s Koninkrijk.[14] Sinds 1983 draagt het tijdschrift de huidige titel De Wachttoren — Aankondiger van Jehovah’s koninkrijk.[9] Sinds de uitgave van 1 oktober 1989 verschijnt de uitgave in het Nederlands in vierkleurendruk.

Complete ingebonden jaargangen van De Wachttoren en Ontwaakt! in het Deens en Nederlands

Inhoud van de publieksuitgave

De uitgave van de eerste dag van de maand is bedoeld om aan het algemene publiek te worden aangeboden. (De „publieksuitgave”.) Naast wisselende thema’s bevat deze uitgave enkele vaste rubrieken:

 • Wist u dat? (achtergrondinformatie over de geselecteerde Bijbelse passages)
 • Nader dicht tot God (bedoeld om de relatie met God te bevorderen)
 • Vragen van lezers
 • Goede raad voor het gezin (familieproblemen met behulp van de Bijbel oplossen)
 • Voor gesprekken met kinderen (kindvriendelijke artikelen over bijbelse thema’s)
 • Voor onze jonge lezers
 • Hun geloof navolgen (mensen uit de bijbel worden gepresenteerd als rolmodellen)
 • „Een brief van . . . ” (verhalen van Jehovah’s Getuigen uit de hele wereld)
 • Wat we leren van Jezus? (basisovertuigingen kort beschreven)

Weblinks

JworgSite.png jw.org/nl  Nederlandstalige website van het Wachttorengenootschap

JworgSite.png http://www.jw.org/nl/publicaties/tijdschriften/  Officiële downloadpagina van het Wachttorengenootschap met de nieuwste uitgaven van De Wachttoren als download in verschillende formaten.

WOL.png wol.jw.org  Watchtower Online Library. Opzoeken in de tekst van De Wachttoren en andere publicaties van het Wachttorengenootschap.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, De Wachttoren, 1 2017, (Wachttoren, nr. 1/2017) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc. , p. 2
 2. º Vóór januari 2013: 32
 3. º The Most Widely Read Magazine in the World - The New York Review of Magazines 13 mei 2010; Joel Meares - Columbia University Graduate School of Journalism, opgeslagen op 20 mei 2010 op archive.org
 4. º Newspaper Today. 20 februari 2012. Top 5 World’s Best Magazines. Geraadpleegd 17 juni 2012.
 5. º The most widely read magazine in the world is the monthly pub of Jehovah’s Witnesses
 6. º Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, De Wachttoren, 1 september 2011, (w11 1/9-O) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc. , p. 2
 7. º In het verleden werden De Wachttoren en het zustertijdschrift Ontwaakt! voor een kleine bijdrage (de drukkosten) verkocht; deze prijs kon van land tot land in de plaatselijke valuta licht verschillen. Op 17 januari 1990 echter oordeelde het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten (Supreme Court of the United States) dat ook belasting geheven moest worden op de verkoop van religieuze lectuur. Dit betekende dat ook het Wachttorengenootschap belasting zou moeten gaan betalen over de inkomsten die hun lectuur opleverde. Vanaf 1 maart 1990 werden de tijdschriften daarom in de Verenigde Staten kosteloos, op basis van vrijwillige bijdragen beschikbaar gesteld. Bron: Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap - Emmen. - Onze Koninkrijksdienst maart. (1993) Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, e.V, Selters/Taunus - km93 3-O ' p. 3
 8. 8,0 8,1 Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap - Emmen. - Onze Koninkrijksdienst februari. (2009) Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, e.V, Selters/Taunus - km09 2-O „Mededelingen” p. 4
 9. 9,0 9,1 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, Index van Wachttorenpublicaties (dx85-11-O) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc., 2011. → Publicaties → Tijdschriften,
 10. º De downloads worden aangeboden op jw.org.
 11. º Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, Brief, 4 februari 2012, (4/2/2012-E) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc. (en) April 2, 2012: Announcement to be read following Watchtower Study during week of April 2, 2012,, p. 1 PDF-document
 12. º Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, Jaarboek van Jehovah’s Getuigen (yb86-O) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc., 1986. Nederland,, p. 112
 13. º Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, De Wachttoren — Aankondiger van Jehovah’s Koninkrijk, 15 september 1984, (w84 15/9-O) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc. Een grote stap voor een klein land,, p. 31
 14. º Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, Jehovah’s Getuigen — Verkondigers van Gods Koninkrijk (jv-O) Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc., 1993. Het uitgeven van de Wachttoren (kader),, p. 724
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow