Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Watchtower Library

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Watchtower Library 2006-2011.jpg

Watchtower Library (Wachttoren-bibliotheek) is een computerprogramma met de gedigitaliseerde bibliotheek van publicaties van het Wachttorengenootschap. Ieder jaar verschijnt een geüpdatete versie van het programma in 41 talen.

De eerste versie verscheen in 1993 alleen in het Engels met uitgaven vanaf 1950. In de loop der jaren werden er meerdere publicaties aan de bibliotheek bijgevoegd (jaarlijks nieuwe uitgaven of soms oude publicaties), en werd de bibliotheek in meerdere talen uitgegeven. Vanaf 1997 verschijnt een Nederlandstalige versie.

De Watchtower Library bevat onder andere:

Het is mogelijk om het programma in meerdere talen te installeren, waarna men hetzelfde document in verschillende talen kan openen en onderling met elkaar ’synchroniseren’: een tekst of alinea in de ene taal wordt met de functie ’synchroniseren’ ook in de andere taal of talen opgezocht.

Sinds 2009 bevat de cd-rom een extra programma, genaamd „Watchtower Library Mobile”.

In 2012 verscheen een „Watchtower Library” in een geheel nieuwe vorm: de Nieuwe-Wereldvertaling en andere publicaties van het Wachttorengenootschap die sinds het jaar 2000 werden uitgegeven, verschenen op de website van Jehovah’s Getuigen, eerst in het Engels en het Russisch en daarna werden verscheidene talen hieraan toegevoegd. Deze zijn doorzoekbaar en synchroniseerbaar, naar het voorbeeld van de cd-rom-versie. Het doel van deze „Watchtower Online Library” (WOL) is dat deze vanop verschillende toestellen met verschillende software bruikbaar zou zijn.

Na de opkomst van de iPad en Android tablets, werd een andere app uitgegeven voor het gebruik op iPad, Android en Windows: de JW Library. Hierin verschijnen regelmatig de nieuwe uitgaven. die tijdens de bijbelstudies op bijeenkomsten worden gebruikt, of ook de mogelijkheid om filmpjes van jw.org te downloaden. Geleidelijk aan werd de app uitgebreid met steeds meer functies, zoals de mogelijkheid om teksten te markeren, notities toe te voegen of filmpjes als favorieten op te slaan.

Vanaf ca. 2016 verschenen er downloadbare updates op de Watchtower Library, zodat men niet elk jaar op een nieuwe cd-rom hoefde te wachten om de nieuwere publicaties op de Watchtower Library te raadplegen.

Aanvankelijk was de Watchtower Library op cd-rom enkel bedoeld voor gebruik onder Jehovah's Getuigen,[3] maar in augustus 2018 verscheen de inhoud van de hele cd-rom in verschillende taalversies als download op de officiële website van Jehovah’s Getuigen.

Weblink en bronvermelding

JworgSite.png Watchtower Library Download op jw.org

WOL.png Watchtower Online Library (wol.jw.org)  Dit is een studiehulpmiddel om nazoekwerk te kunnen doen in publicaties van Jehovah's Getuigen in diverse talen.

Noten

  1. º De Nederlandstalige Watchtower Library bevat deze vanaf 1970
  2. º De Nederlandstalige Watchtower Library bevat deze vanaf 1973
  3. º Gelieve in gedachte te houden dat dit artikelen op speciale aanvraag zijn, alsook dat deze cd-rom geen artikel is voor verspreiding aan het publiek, voor schoolbibliotheken of voor personen die alleen maar te kennen geven dat zij geïnteresseerd zijn in Jehovah’s Getuigen. Watchtower Library — 1999 is een voorziening voor leden van de gemeente en wordt uitsluitend via de gemeente beschikbaar gesteld.” — Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap - Emmen. - Onze Koninkrijksdienst april 2000. (2000) Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, e.V, Selters/Taunus - km00 4-O Ne Mededelingen p. 7
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow