Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fotodrama der Schepping

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Fotodrama der schepping (The Photo-Drama of Creation) was een vierdelige presentatie die in totaal 8 uur duurde.

Het Fotodrama der schepping ((en) The Photo-Drama of Creation) was een vierdelige presentatie die in totaal 8 uur duurde[1] en werd uitgegeven door het Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania onder leiding van Charles Taze Russell, de oprichter van de Ernstige Bijbelonderzoekers. Het was de eerste grote film met gesynchroniseerd geluid, bewegende beelden en kleurendia's.[1][2] Al vanaf het begin van de filmgeschiedenis probeerden uitvinders en producenten bewegend beeld synchroon te laten lopen met geluid, maar pas in de jaren 20 van de 20ste eeuw kwam er daadwerkelijk een goed werkend systeem op de markt om dit voor elkaar te krijgen;[3] met het toepassen van deze techniek liep het "Fotodrama" daar jaren op vooruit.

De film werd vertoond op een toverlantaarn en presenteerde de geloofsstandpunten van Russell over "Gods plannen met de schepping van de aarde tot het einde van de duizendjarige regering van Jezus Christus".[4] Aan het begin van het programma werd een brief van Russell voorgelezen over het doel van de presentatie.[5] De presentatie begon met een film over Russell. Wanneer hij op het doek verscheen en zijn lippen begonnen te bewegen, werd een grammofoon ingeschakeld en kon men zijn stem horen.[6] Tot de taferelen van de films van het Fotodrama behoorden het ontluiken van een bloem en het uitbroeden van een kuiken.

Behalve het Fotodrama der schepping waren er ook uitrustingen voor het "Eureka-Drama". De ene uitrusting bestond uit de zesennegentig op grammofoonplaten opgenomen lezingen en muziekplaten. De andere bestond zowel uit de grammofoonplaten als de lichtbeelden. Hoewel bij het Eureka-Drama geen film werd vertoond, bereikte men hiermee in minder dicht bevolkte gebieden hetzelfde doel.[7]

Productie

In 1912 werd met de productie begonnen. Platen met muziekstukken en zesennegentig grammofoonplaten met lezingen van Charles Taze Russell werden voorbereid. Van schilderijen waarop de wereldgeschiedenis werd afgebeeld, werden stereoscoopplaten gemaakt en er moesten honderden nieuwe schilderijen en tekeningen worden vervaardigd. Alle lichtbeelden en veel van de filmscènes werden met de hand ingekleurd. Een deel van dit werk werd in het atelier van het Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap verricht. Dit alles moest meermalen gedaan worden, want er werden minstens twintig vierdelige sets vervaardigd, zodat het mogelijk was op een bepaalde dag in tachtig verschillende steden een deel van het Drama te vertonen.[7] Het maken van dit project duurde twee jaar en kostte ongeveer $300.000 dollar[8] (wat gelijk staat aan $6,494,000 in 2010).[9] Russell publiceerde tevens een gelijknamig boek Scenario of the Photo-Drama of Creation, dat in verschillende talen werd uitgegeven.[10][11]

Voorstellingen

De voorstellingen van het Fotodrama werden reeds begonnen in 1914 in New York, met dagelijks zo’n 35.000 bezoekers. Dat zelfde jaar werd het Fotodrama ook vertoond in andere delen van de wereld, waaronder Duitsland en Denemarken. In Denemarken werden zelfs drie voorstellingen per dag vertoond.[12] "Het wordt aangenomen dat het Fotodrama door meer dan 9.000.000 mensen in Noord-Amerika en Europa, alsook in vele anderen plaatsen in de wereld gezien is. Echter, de toegang was gratis, en er werden geen collectes gehouden."[13][7][8]

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow