Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tijdschrift

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De cover van een jubileumuitgave
van het tijdschrift Viva.
De website (blog) van het digitale tijdschrift Viva.

Een tijdschrift oftewel magazine (Engels) is een periodieke publicatie die per aflevering bestaat uit een bundeling van artikelen. Een tijdschrift kan betaalde advertenties bevatten. In andere gevallen wordt het tijdschrift volledig gefinancierd door de verkoopprijs of functioneert het als een communicatiemiddel aan leden en donateurs van een organisatie. De meeste tijdschriften steunen op een gemengde financiering op basis van advertenties en verkoop.

Traditioneel wordt een tijdschrift op papier gedrukt. Er bestaan ook tijdschriften die alleen in digitale vorm verschijnen (zie : digitaal tijdschrift), wat tegenwoordig meestal via internet gaat.

Een tijdschrift onderscheidt zich van een dagblad door de frequentie van verschijnen, door een inhoudelijke thematiek en door het hebben van een omslag.

Frequentie van verschijnen

In het algemeen hebben tijdschriften een vaste verschijningsfrequentie, bijvoorbeeld wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of per kwartaal. Er zijn ook onregelmatig verschijnende tijdschriften. Ook de oplage staat vaak vast, al besluiten uitgevers regelmatig meer exemplaren te laten drukken van bladen waarvan verwacht wordt dat ze het goed zullen doen, en vaak zijn tijdschriften ook lang na de verschijningsdatum nog na te bestellen. Tijdschrijften zijn doorgaans verkrijgbaar in krantenwinkels en -kiosken. Lezers kunnen zich ook abonneren op tijdschriften zodat ze deze rond de datum van verschijnen thuisbezorgd krijgen.

Verspreiding

Tijdschriften verschijnen nog grotendeels op papier. Ze worden meestal gedrukt in katernen van 16 bladzijden, die dan geniet, geplakt of ingebonden worden.

De jongste twintig jaar ondergaat het geschreven medialandschap echter een grondige verandering. Met name de digitale publicaties kennen een forse opmars. Heel wat tijdschrijften worden vandaag ook digitaal verspreid. Ofwel via een e-zine dat naar abonnees doorgemaild wordt, ofwel via een interactieve website die geregeld geupdated wordt. Sommige tijdschrijften verschijnen nog altijd enkel op papier, andere enkel digitaal.

Tijdschrijften onderscheiden zich ook op vlak van geografische verspreiding. Er zijn internationale tijdschriften, terwijl andere publicaties enkel in één land of landsdeel verschijnen. Daarnaast heb je, vooral in Vlaanderen, maar ook in Nederland, nog regionale tijdschriften die lokaal nieuws uit een bepaalde streek of gemeente brengen.

Thematiek en doelgroep

Enerzijds zijn er tijdschriften die inspelen op de algemene actualiteit. Ze brengen grosso modo dezelfde onderwerpen en thema's als dagbladen, maar voorzien veel meer duiding en achtergrond. Voorbeelden zijn Knack in België en Vrij Nederland in Nederland.

Anderzijds bestaan er ook tijdschriften met een duidelijk omschreven doelgroep. Daarbij kan gedacht worden aan leeftijdscategorieën, culturele groepen, specifieke belangstelling, politieke interesse/voorkeur (opiniebladen) etc. Voor eventuele adverteerders vormen tijdschriften een aantrekkelijke manier om specifieke doelgroepen te bereiken. De inhoud van het tijdschrift is toegesneden op de betreffende doelgroep.


Categorieën voor de tijdschriften zijn:

  • Publieksbladen (vb. damesbladen, opiniebladen, dagbladen)
  • Vakbladen (vb. Automatisering Gids, Personeelbeleid, Tijdschrift voor Coaching)
  • Bedrijfsbladen (zie pagina bedrijfsblad) voor personeel, klanten, leden en/of donateurs van een organisatie (vb. Shell Venster, voor personeel en klanten van Shell; Panda voor donateurs van WNF)
  • Academische tijdschriften (literaire of wetenschappelijke tijdschriften, zoals Nature of The Lancet)


Doelgroepen voor de categorie Publieksbladen kunnen worden ingedeeld naar:

Journalisten

Beroepsjournalisten van tijdschriften in België zijn verenigd in de VJPP. Die organisatie verdedigt hun belangen en levert officiële perskaarten af.

Zie ook

Linken

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Magazine op Wikimedia Commons