Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ruth (boek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het boek Ruth (Hebreeuws: רות) is een van de boeken van de Tenach en het Oude Testament. In de Tenach valt het onder de geschriften, onder de vijf feestrollen; in de Biblia Hebraica staat Ruth tussen Spreuken en Hooglied in. In de Septuaginta staat het tussen Richteren en 1 Samuël in, ook al onderbreekt dit de verhaallijn, die immers vanaf de Thora tot 2 Koningen doorloopt. Flavius Josephus lijkt het in Contra Apion na of zelfs als deel van Richteren te plaatsen.[1] We weten niet wanneer de volgorde van de boeken in de Septuaginta is ontstaan. Het boek zegt zelf niets over zijn herkomst. Binnen de Tenach maakt Ruth onderdeel uit van de Geschriften (Ketoeviem) en daarbinnen is het een van de vijf feestrollen (Megillot). Volgens een late joodse traditie[2] is Samuel de auteur van het boek. Het is een opmerkelijk, kort boek, dat toch rijk is aan voorbeelden van geloof, geduld, ijver, en vriendelijkheid. Ruth en Boaz waren overgrootouders van Koning David.

Inhoud

Het verhaal speelt zich ongeveer 120 jaar voor de geboorte van David af en wordt in het Bijbelboek in vier hoofdstukken verteld. Het eerste hoofdstuk begint wanneer het gezin van Elimelech (hijzelf, zijn vrouw Naomi en hun beide zoons Machlon en Kiljon) de hongersnood in het land van Juda ontvluchten en naar het buurland Moab trekken. Elimelech sterft in Moab en de beide zoons trouwen daar met de Moabitische vrouwen Orpah en Ruth. Wanneer een aantal jaren later ook Naomi's beide zoons sterven, besluit de zwaar gedesillusioneerde Naomi dat ze weer terug wil naar haar vaderland, waar de hongersnood inmiddels weer voorbij is. Haar beide schoondochters willen aanvankelijk met haar mee, maar Orpah laat zich door Naomi overreden in Moab achter te blijven, terwijl Ruth erop staat met Naomi mee te gaan naar de Israëlische stad Bethlehem. Ze komen daar aan bij het begin van de oogsttijd.

Het tweede hoofdstuk beschrijft dat Ruth voor haar schoonmoeder op pad gaat om op het land aren te zoeken. Volgens de wetten van Mozes mochten akkers niet tot aan de rand gemaaid worden, en wat na het maaien op het land bleef liggen, mocht ook niet door de maaier bijeengeraapt worden; dit was bestemd voor de armen en de vreemdelingen. Ruth komt bij toeval terecht op het land van Boaz. Boaz raakt onder de indruk van de vrouw, en haar inzet om haar schoonmoeder bij te staan, en besluit haar extra goed te behandelen. Ze mag mee-eten met de maaiers, en Boaz geeft zijn knechten het bevel om het Ruth extra makkelijk te maken om aren te vinden. Thuisgekomen bij Naomi vertelt Ruth hoe goed Boaz voor haar is geweest, en Naomi bedenkt dat deze man familie is van Elimelech en door zijn familiebanden wel eens als losser voor haar en Ruth zou kunnen fungeren.

In het derde hoofdstuk besluit Naomi dat het tijd wordt dat Ruth de stoute schoenen aantrekt, en ze gaat proberen om Boaz over te halen om haar en haar moeder te lossen. Ze sluipt 's avonds naar de dorsvloer, en legt zich op een deken aan de voeten van Boaz neer. Boaz roemt haar trouw, en zegt dat hij haar tot vrouw wil nemen, maar dat er nog iemand anders is (zijn naam wordt niet genoemd) die meer aan Ruth verwant is dan hij. Hij zegt haar toe dat hij de volgende dag alles zal gaan regelen, en laat haar die nacht aan zijn voeten slapen. Vlak voor zonsopgang laat hij Ruth naar huis gaan en geeft haar nog zes maten gerst mee voor haar schoonmoeder.

Het vierde hoofdstuk beschrijft hoe Boaz de andere man voorstelt om Naomi en Ruth te lossen. Hierbij worden twee wetten gecombineerd. Naomie heeft er recht op dat haar land door haar familie voor haar wordt teruggekocht. Dit is het eigenlijke lossen. Daarnaast heeft Ruth er recht op dat een broer van haar overleden man met haar trouwt (het leviraatshuwelijk; het eerste kind zal dan gelden als kind van haar man. Boaz combineert deze twee door te stellen dat wie het land lost, ook met Ruth moet trouwen. Die ander heeft bezwaar tegen zo’n huwelijk, waarna Boaz Ruth tot vrouw neemt. Ze krijgen samen een zoon, Obed, die later de grootvader van David zal worden.

Weblinks

  • International Standard Bible Encyclopedia  (en) Ruth, The Book of, in: ISBE, J. Orr, ed., Chicago, Howard-Severance Company, 1915. (vertaal via: Vertaal via Google translate)


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º 'Tyndale Old Testament Commentary", Judges and Ruth, Morris, p 230,
  2. º Talmud, Baba Bathra 14b
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Book of Ruth op Wikimedia Commons.

rel=nofollow