Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tweede brief van Paulus aan de Korintiërs

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De tweede brief van Paulus aan de Korintiërs (vaak kortweg 2 Korintiërs genoemd) is een van de boeken in het Nieuwe Testament van de bijbel. Het boek telt 13 hoofdstukken en werd geschreven in het Koinè-Grieks.

Auteur

Algemeen wordt erkend dat Paulus van Tarsus de tweede Korintiërsbrief geschreven heeft. Sommige critici zien in 2 Korintiërs een samenvoeging van twee of drie brieven.

Geadresseerde

De brief is gericht aan de christelijke gemeente in de Griekse havenstad Korinte.

Datering

De brief is in elk geval later dan de 1 Korintiërs geschreven, vermoedelijk in 56 of 57.

Inhoud

  • Groeten en dank (1:1-11)
  • Paulus rechtvaardigt het uitstel van zijn voorgenomen bezoek (1:12-2:17)
  • De bron en het doel van zijn apostelambt (3:1-4:6)
  • Problemen in zijn opdracht (4:6-5:10)
  • Motivatie van zijn opdracht (5:11-6:10)
  • Verzoening met de Korintiërs (6:11-7:16)
  • Verzoek om een collecte voor de gemeente in Jeruzalem (8:1-9:15)
  • Uiteenzetting van het apostolisch gezag, zijn zwakheden, en zijn zorg over de gemeente (10:1-13:13)

Andere brieven

Uit de beide brieven aan de Korintiërs wordt het duidelijk dat er een intensieve correspondentie bestaan heeft tussen Paulus en de jonge christelijke gemeenten. Allereerst worden in de brief die wij kennen als I Korintiërs twee andere brieven genoemd: de in het artikel over de 1 Korintiërs reeds genoemde brief van de gemeente aan Paulus, en een eerdere brief van Paulus aan de Korintiërs, genoemd in 1 Kor. 5:9.

Ook in 2 Korintiërs wordt een andere brief van Paulus aan de Korintiërs gesproken, namelijk in 2 Kor. 2:3 en 4. Deze brief wordt ook wel de tranenbrief genoemd, omdat hij schrijft: "onder tranen heb ik u geschreven". Hiermee wordt niet 1 Korintiërs bedoeld, want hoewel er ernstige vermaningen in staan, wekt de brief niet direct die indruk.

Zie ook: Brieven van Paulus (de andere brieven van Paulus).

Online lezen

Weblinks


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow