Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Maleachi (boek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het boek Maleachi is een van de boeken in het Oude Testament van de Bijbel en in de Joodse Tenach. Het vormt het laatste boek van de twaalf Kleine Profeten, en daarmee het laatste boek van het Oude Testament. Maleachi betekent ’mijn bode’ (het Hebreeuwse woord מלאך, mal'ach, betekent ’engel’ of ’boodschapper’). Dit woord wordt gebruikt in Maleachi 3:1.

Er wordt daarom soms geconcludeerd dat Maleachi niet de naam van de auteur zou zijn. Toch wordt er in de traditie vaak gesproken over de profeet Maleachi.

De inhoud van het boek bestaat uit vier hoofdstukken. In de Hebreeuwse versie zijn het derde en vierde hoofdstuk doorgenummerd als één hoofdstuk. De inhoud van het boek bestaat uit:

  1. Een inleiding in hoofdstuk 1:1-5, waarin de profeet Israël herinnert aan JHWHs liefde voor hen;
  2. Een deel waarin een scherpe vermaning wordt geadresseerd aan de priesters die de naam van JHWH veracht hadden, en leiders waren geweest in het verlaten van het verbond en de aanbidding;
  3. In hoofdstuk 2:9-16 wordt het volk verweten dat het zich door huwelijken vermengt met de afgodische heidenen;
  4. In het laatste deel (2:17-4:6) spreekt hij het volk als geheel aan en waarschuwt hen voor het komende oordeel van God, voorafgegaan door de komst van de Messias.

Dit boek wordt vaak in het Nieuwe Testament aangehaald Matteüs 11:10; Matteüs 17:12; Marcus 1:2; Marcus 9:11,12; Lucas 1:17; Romeinen 9:13).

Weblinks

  • International Standard Bible Encyclopedia  (en) Malachi, in: ISBE, J. Orr, ed., Chicago, Howard-Severance Company, 1915. (vertaal via: Vertaal via Google translate)


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
De twaalf kleine profeten
Profeten:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
Bijbelboeken:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
rel=nofollow