Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Brief van Paulus aan de Romeinen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Brief van Paulus aan de Romeinen (vaak kortweg Romeinen genoemd) is een van de brieven in de Bijbel, in de canon van het Nieuwe Testament. Het is een brief van Paulus aan de jonge christelijke gemeente in Rome. De brief telt 16 hoofdstukken en is geschreven in het Koinè-Grieks.

Geschiedenis

De brief werd waarschijnlijk in Korinthe geschreven. Febe van Kenchreeën[1] bracht hem naar Rome,[2] Gajus van Korinthe verleende gastvrijheid aan de apostel toen deze zijn brief schreef;[3] de genoemde Erastus was beheerder van de financiën van de stad, dat is van Korinthe.[4]

De precieze tijd dat de brief geschreven is, staat niet in de brief vermeld. Wel staat vermeld dat de apostel op het punt staat naar Jeruzalem te gaan om 'de broeders te versterken'. De brief werd dus geschreven aan het eind van zijn tweede bezoek aan Griekenland, gedurende de winter voorafgaand aan zijn laatste bezoek aan de stad,[5] vroeg in het jaar 58.

Het is zeer waarschijnlijk dat de christelijke gemeente in Rome gesticht is door hen die op Pinksteren in Jeruzalem geweest zijn.[6] Er was in die periode in Rome een grote joodse gemeenschap, en hun synagogen werden waarschijnlijk ook bezocht door Romeinen die op deze manier op de hoogte kwamen van de daden van Jezus zoals deze onder de joden verhaald werden. Op deze manier ontstond in Rome een gemengde gemeente van joden en niet-joden. In het slot van het Bijbelboek Handelingen wordt verteld hoe enkele broeders van de gemeente in Rome Paulus tegemoet kwamen bij zijn nadering van de stad. Er zijn bewijzen dat de gemeente in Rome toen reeds talrijk was, en meer dan een plaats van samenkomst had.[7]

Inhoud

Het doel van de apostel met het schrijven van deze brief aan de gemeente in Rome was hen de grote leerstellingen van het evangelie uiteen te zetten. Hij zet op systematische wijze het hele systeem van het evangelie uiteen in zijn relatie tussen jood en heiden (niet-jood).

De inhoud kan puntsgewijs worden samengevat als:

 • Introductie (1:1-15)
 • De hele mensheid is schuldig tegenover God (1:16-3:20)
 • Alleen het geloof redt. (3:21-5)
 • Vrede met God en een nieuw leven (5-6)
 • De wet als stelregel voor een christelijk leven, en de overwinning (7-8)
 • Gods weg met Israël (9-11)
 • Het christelijke leven (12-15:13)
 • Reisplan en groeten (15:14-16)
Zie ook: Brieven van Paulus (de andere brieven van Paulus).

Online lezen

Weblinks


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

 1. º Of: Kenchrea, de haven van Korinthe
 2. º Romeinen 16:1
 3. º Romeinen 16:23; 1 Korintiërs 1:14)
 4. º Hij wordt ook genoemd in 2 Timoteüs 4:20)
 5. º Romeinen 15:25; vergelijk Handelingen 19:21; 20:2, 3, 16; 1 Kor. 16:1-4)
 6. º Handelingen 2:10
 7. º Romeinen 16:14, 15
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Epistle to the Romans op Wikimedia Commons.

rel=nofollow