Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tweede brief van Johannes

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Tweede brief van Johannes (vaak kortweg 2 Johannes genoemd) is een brief, die in de traditie de apostel Johannes in het Nieuwe Testament van de Bijbel wordt toegeschreven. Ze behoort tot de Gemeentebrieven.

Deze tweede brief telt een enkel hoofdstuk van 13 verzen, en is daarmee het kortste Bijbelboek. De brief werd geschreven in het Koinè-Grieks. Er bestaat ook een Eerste en een Derde brief van Johannes.

Adressering

De tweede brief van Johannes is geadresseerd aan letterlijk de uitgekozen vrouw en haar kinderen. De moderne wetenschap gaat in consensus ervan uit, dat het hier gaat om een fictio personae: een personificatie van een collectief. Daar het woord voor vrouw (κυρία) in profane context ook voor gemeente gebruikt werd, is het tenminste erg plausibel ervan uit te gaan, dat ook hier een gemeente bedoeld is.

Inhoud

  • 2Joh. 4-6: Erkenning en herinnering aan het johanneïsche Liefdesgebod
  • 2Joh. 7-11: Waarschuwing voor christologische dwaalleraren

Schrijver

Stilistisch en inhoudelijk gezien vertoont de brief bijzonder veel overeenkomsten met niet alleen de eerste en derde brief, maar ook met het Johannesevangelie. Daarom wordt ervan uitgegaan dat deze geschriften allemaal uit minstens een school stammen: de johanneïsche school. Hoe de verhoudingen precies liggen wordt op dit moment gediscussieerd. Het is aannemelijk dat de redacteur van het evangelie ook de brieven heeft geschreven.

Weblinks


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow